Ugljaninovo predizborno politikanstvo: Setio se Bosne, a posle kampanje opet Azizi!

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je u svojoj izjavi medijima prilikom predaje liste u RIK-u rekao da je jedan od glavnih ciljeva izbornog programa ove stranke “Bosna i Hercegovina, jedinstvena, suverena država ravnopravnih građana i naroda”.

“Iz tih razloga smo izabrali upravo današnji dan, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, da predamo izbornu listu u čije prioritete smo stavili regionalnu saradnju”, kazao je Ugljanin.

Valja primjetiti da se predizborna retorika Ugljanina ovih dana znatno razlikuje od one u posljednjih nekoliko godina kada je više bio okrenut prema Kosovu nego BiH.

Prisjetimo se samo niza skandala koje je izazivao Ismet Azizi, predsjednik udruženja za albanizaciju Sandzaka, vrijeđajući i negirajući bošnjački identitet, a nerijetko i samu Bosnu. I pored svega toga Ugljanin je ostao u prisnim odnosima sa Azizijem.

Tako da se ovaj zaokret može tumačiti isključivo kao jedna vrsta predizbornog politikanstva Ugljanina, jer je projekat albanizacije doživio svoj debakl izazavši veliki animozitet kod Bošnjaka u Sandžaku.

Inače, primjetno je da ovih dana Azizi zaobilazi Novi Pazar, vjerovatno po naredbi vrha SDA, zbog negativnog imidža u javnosti. On se nalazi sada u obilasku crnogorskog dijela Sandžaka, Rožaja i Bihora. A vjerovatno odmah po okončanju izbora će nastaviti po starom i biti rado viđen gost u krugovima bliskim Ugljaninu.

Ipak, treba pohvaliti da je ovoga puta kao prvi na listi istaknut jedan od najperspektivnijih mladih kadrova u Sandžaku Enis Imamović, kao i kćerka rah. Šemsudina Kučevića – Selma. No, pitanje je da li je to zapravo stvarno opredjeljenje Ugljanina ili pragmatičan i iznuđen potez jer je Imamović najpopularniji političar u Sandžaku, pa SDA ako želi iole zadržati glasače mora ići sa njim u prvom saffu.

No, kao treći na listi se našao upravo kadar proalbanskog lobija – Ahmedin Škrijelj, koji je i predsjednik Gradskog odbora SDA Novi Pazar gdje je rezultat ove stranke u rapidnom opadanju. Otuda i pitanja zbog čega trećeplasirani nije kadar iz Sjenice ili Polimlja odakle SDA nikada nije imala poslanika.

Mnogi se boje da Škrijelj zapravo neće štititi interese Bošnjaka u Skupštini, već Albanaca, mada za to postoje stranke iz Preševa i nije potrebno da takve kadrove delegira neka bošnjačka stranka poput SDA. Inače, javna je tajna da Škrijelj nije dobro došao u BiH, političko Sarajevo i matične bošnjačke institucije.

Na predaji liste se mogao vidjeti još jedan bliski prijatelj Azizija, sekretar BNV Mirza Hajdinović. Pa je pitanje šta to radi sekretar BNV na predaji stranačke liste. Po Zakonu, on bi morao biti izvan stranačke politike, ali je sasvim očigledno da je ovaj saziv BNV do te mjere politizovan, da je izgubio i osjećaj da bi to valjalo makar u javnosti prikriti.

Naravno, to je i pitanje za raštimovanu listu “Vakat je”, koja je obećavala depolitizovani BNV, a danas služi kao plastično cvijeće za dekoraciju Ugljaninovog BNV predstavljena u likovima Eminbegovića i Dacića, naravno uz bogatu apanažu.

Ostavite komentar