SAZNAJEMO: Sve više narkomana na Kosmetu!

Direktor Specijalizovanog psihijatrijskog centra „Lavirint” Safet Bljakaj kaže da je na Kosovu i Metohiji 40.000 registrovanih korisnika narkotika, među kojima je sve više mladih. Droga koja se najviše koristi je kokain.

„U našoj bazi je registrovano 2.850 ljudi. Broj korisnika koji spadaju u kategoriju problematičnih raste, i to zavisnici koji imaju probleme u porodici, u sukobu su sa zakonom, dok su svi drugi registrovani kao narkomani”, rekao je Bljakaj, koji nije hteo da komentariše da li na to što su narkotici na Kosmetu jevtini razlog i što su neki poslanici vladajućeg Samoopredeljenja umešani u trgovinu narkoticima. Navodi da su zabrinuti zbog hapšenja Besnika Mujecija, sada već bivšeg poslanika Samoopredeljenja, u Prištini, koji je uhapšen u utorak u Albaniji zajedno sa još četiri osobe pod sumnjom za trgovinu drogom.

Ističe da je na Kosovu i Metohiji do 2013. godine glavna korišćena droga bio heroin, a od 2018. počeo je da se koristi kokain čija se upotreba rapidno povećava u poslednje dve godine.

„Ranije je prosek godina korisnika bio između 35 i 45 godina, a sada imamo registrovane korisnike i od 16 godina“, upozorava Bljakaj.

Prema njegovim rečima, ono što zabrinjava u ovom slučaju je velika količina ekstazija koju je zaplenila albanska policija.

„Droga koja je pronađena je u Albaniji u velikoj količini nas je zabrinula. Ekstazi sam po sebi nije posebno problematična droga, koriste je mladi do 30 godina, uglavnom na festivalima, ali nismo imali slučaj da je neko zavisnik samo od ekstazija, već je opasnost kada se pomeša ili koristi zajedno sa drugim drogama, jer onda može doći do predoziranja, pa i smrti”, rekao je Bljakaj.

Ostavite komentar