KVALIFIKACIJE ZA PRVENSTVO EVROPE U FUDBALU: Srbija kreće kao oprezni favorit! (RTS 1, 20.45)

Ako naši reprezentativci večeras protiv Litvanije pokažu bar približnu igru kao na putu ka Kataru, onda neće biti nedostižno ni EP u Nemačkoj. – Stojković: Cilj nam je da budemo deo fudbalske elite. – Tadić: Igraćemo ofanzivno. – Sudi Belgijanac Lorens Visel, početak u 20.45 časova (RTS 1)

Sa sadašnjeg stanovišta, posebno ako se uzmu u obzir svi relevantni fudbalski parametri, jasno je  da se Srbiji na startu kvalifikacija smeši pobeda. Niko, pa čak ni naš selektor, ne može da opovrgne činjenicu da je u ovom trenutku naš večerašnji rival ekipa od koje se ne treba previše pribojavati. Litvanija nije nikakav bauk u fudbalu, kao što to jeste u košarci, pa bi otuda sve osim pobede, večeras bilo ravno prvorazrednoj sportskoj senzaciji.

Naši reprezentativci su u glavni fokus neostvarenih želja najpre stavili pitanje odlaska na prvenstvo Evrope. I to po svaku cenu! Ova grupa fudbalera, koja se sve više razvija, jeste grupa koja ima ozbiljnu šansu. Uistinu, zvuči poražavajuće da nas skoro četvrt veka nema u najboljem društvu  Evrope i to uprkos sjajnom uspehu u prošlim kvalifikacijama, gde smo se na velika vrata plasirali na Mundijal. Ipak, čini se, da postoji određena doza opreznosti pred svaki novi fudbalski put, pa i ovaj… Što i nije naodmet. Ali, zar treba da strepimo pred Litvanijom, Crnom Gorom, Bugarskom i Mađarskom? Šta bi bilo da nam na željenom putu stoje jače reprezentacije?

Za Dragana Stojkovića, koji uvek na neki poseban način pokušava da relaksira atmosferu u timu, ove kvalifikacije bi mogle da budu na neki način prekretnica. Srbija ima za cilj da u kontinuitetu bude deo najozbiljnijeg fudbalskog društva a da bi do tog cilja došla neophodno je da uspešno savladava nove prepreke.

Pred start kvalifikacija i duel sa Litvanijom selektor kaže:

– Za sada sve teče po planu i programu koji smo zamislili i zacrtali pre okupljanja . Sve je u najboljem redu, osim povrede Luke Jovića. Za nas će to biti svakako posebno fudbalsko veče u kojem želimo da pobedom otvorimo novo poglavlje, ujedno da vidimo koliko možemo. Prethodne kvalifikacije su za nas bile veoma uspešne i plodonosne. Očekivali smo više u Kataru ali period posle Mundijala iskoristili smo za novu pripremu. Nadam se da igrači shvataju važnost trenutka, želimo da budemo prva generacija koja će posle skoro četvrt veka biti deo evropske reprezentativne elite, da imamo kontinuitet koji je u sportu veoma važan.

Stojković je svestan kao neko ko je dugo u fudbalu da se danas sve menja, pa i fudbal koji poslednjih godina napreduje velikom brzinom…

– Fudbal je igra koja se menja. Ali, uostalom zato i postoje sistemi. Generalno gledano, nismo bili sto posto spremni za svetsko prvenstvo jer smo baš u tom trenutku imali veliki broj povređenih igrača. Sada je situacija sasvim drugačija. Raduje me što su Vlahović, Kostić, Lukić… sada potpuno spremni. Dobro znam gde imamo određene probleme, a to je igra u odbrani. Ako budemo uspeli da se i u toj fazi igre disciplinujemo, onda za nas neće biti prepreka. Naravno, Srbija neće menjati svoje glavno opredeljenje, hoćemo da igramo napadački fudbal, da damo gol više od protivnika. Prethodnih dana bilo je razgovora sa igračima i na tu temu, ne želimo nikakvu improvizaciju – jasan je Stojković.

Prethodnih godina najveću nadu naš tim je polagao u napadače, pre svih u Aleksandra Mitrovića, koji je protiv Mančester junajteda zaradio isključenje.

– Upućeni smo u sva dešavanja oko našeg reprezentativca i u kritike na njegov račun. Razgovarao sam sa Mitrovićem, mislim da je sve pomalo preuveličano. Meni kao njegovom selektoru važno je da je on ovde došao potpuno motivisan da nastavi onaj isti fudbalski put kao i u Kataru i pre svetskog prvenstva. Mitrović je stabilna ličnost, ne verujem da bilo šta može da ga poremeti. Potreban nam je onaj „stari” Aleksandar Mitrović. Siguran sam da će dati maksimum u dresu Srbije kao i do sada – stao je u odbranu svog igrača Stojković.

Selektor je juče u svom stilu govorio i o mogućim iznenađenjima, kao i o tome da je uvek spreman da napravi ozbiljan fudbalski zaokret ako je to u interesu reprezentacije.

– Mnogi su na ovom spisku primetili neke novine. Recimo, Nemanja Gudelj je stavljen za odbrambenom igrača. Lično, cenim ga i poštujem. Uostalom, Nemanja je do sada pokazao da može uspešno da igra na više pozicija u timu. U Sevilji igra u odbrani i to čini veoma uspešno. Što se mog opredeljenja tiče za ove prve martovske utakmice videćete protiv Litvanije gde želim Nemanju u našem timu.

Na našem najvećem stadionu večeras kreće borba za odlazak na šampionat Evrope. Srbija je spremna i odlučna da napravi ozbiljan zaokret u odnosu na prethodni period koji se može smatrati, bar kada je reč o šampionatima Starog kontinenta, najlošijim u istoriji našeg fudbala.

– Da, naš glavni cilj je da odemo u Nemačku – ističe selektor. – Moramo da idemo korak po korak, bez nekih prevelikih reči i jakih obećanja. Uspeh u Ligi nacija je takođe veoma važan jer smo pokazali kvalitet. Pred ovim timom je novi izazov, naravno želimo da budemo deo najveće smotre evropskog fudbala. Trenutno razmišljamo samo o tome kako da pobedimo Litvaniju.

Da li će biti nekih iznenađenja, s obzirom na to da se manje više zna ekipa koja bi mogla da istrči na glavni teren našeg najvećeg stadiona.

– Šta god odlučio, naći će se neko ko će reći: evo velikog iznenađenja. Moj posao je da uradim najbolje što mogu i da od ove grupe igrača izvučem maksimum. Posle Litvanije nas čeka još jedan težak ispit. Bitna je strategija, od nje mnogo toga zavisi – smatra Stojković.

Govoreći o protivniku, našem starom dobrom poznaniku iz kvalifikacija, Piksi je rekao da ceni svakog rivala, jer danas u eri savremenog fudbala više nema lakih utakmica.

– Imamo veliki respekt prema svakom rivalu, tako i prema Litvaniji. Izazov je da ih pobedimo. Svaka reprezentacija kreće sa istim željama na putu ka Nemačkoj. Znam da su Litvanci promenili selektora. Jedni o drugima manje-više sve znamo, pa sa te strane nema nekih tajni ili iznenađenja. Bitno je sa kakvom energijom će ući svaka ekipa – istakao je selektor Srbije pred start kvalifikacija.

Za kapitena Dušana Tadića važno je da startujemo pobedom, jer bi u tom slučaju ekipa u dobrom raspoloženju otputovala u Podgoricu.

– Dobro se poznajemo sa Litvancima. Mislim da će se naš rival opredeliti za defanzivnu taktiku, sa željom da nas onemogući u brzim kontranapadima. Igraju veoma disciplinovano. S druge strane, Srbija će večeras igrati ofanzivno u svom stilu. Stalno želimo da idemo napred, da budemo bolji. Mislim da smo posle Mundijala izvukli određene pouke. Zato odlučno treba nastaviti put tamo gde smo stali.

Govoreći o željama u ovim kvalifikacijama Tadić je naglasio:

– Cilj je plasman na šampionat Evrope. Drugi cilj u ovom trenutku za nas ne postoji!

Zvuči poražavajuće, ali od toga se ne može pobeći, pa treba još jednom ponoviti da punih četvrt veka Srbija nije otišla na skup najboljih reprezentacija Evrope. Zato je ovaj novi pokušaj odlična prilika, šansa, koju ovi fudbaleri ne bi smeli da propuste. Zato, navijači dođite večeras na Zvezdin stadion, podržite naše fudbalere, selektora i novog predsednika FSS, koji je baš na ovom istom mestu postizao najveće  fudbalske rezultate, i u dresu Crvene zvezde i Jugoslavije a i kao klupski funkcioner najviše klase. Svi se s razlogom pitaju: da li će sada Zvezdini navijači, koji do sada nisu pokazivali neku posebnu pripadnost državnom timu, doći da podrže svoju i našu fudbalsku legendu. Dragan Džajić je to svakako zaslužio. A i fudbaleri, koji polako vraćaju veru u naš fudbal.

Ostavite komentar