ISTRAŽUJEMO: Kako izgledaju zatvorski dani Milorada Ulemeka Legije?

Atentator na Đinđića može sedam sati dnevno da boravi van „samice”, tri do četiri puta u mesecu ima posete bez staklenog zida, pravo na druženja u zatvorskoj kantini i 16 telefonskih poziva mesečno. Član je likovne sekcije!

Milorad Ulemek Legija, koji služi 40-godišnju kaznu zatvora zbog atentata na premijera Zorana Đinđića, ubistvo Ivana Stambolića, zločin na Ibarskoj magistrali i više likvidacija počinjenih sa saučesnicima iz zemunskog kriminalnog klana, od ponedeljka je stupio u štrajk glađu.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) potvrđuju za naš list da Ulemek, kao i osuđenici Miloš Simović i Dalibor Ristić odbijaju hranu koja se priprema u najčuvanijem srpskom zatvoru Zabela.

Ulemek, najpoznatiji srpski osuđenik, više dana štrajkovao je glađu i u novembru 2021. godine, a kako saznajemo, razlog je i ovog puta isti – on je nezadovoljan dobijanjem pogodnosti u zatvoru i traži pravo na posete u takozvanoj ljubavnoj sobi. On je u zatvoru od maja 2004. godine kada se predao policiji, a u Zabeli je od otvaranja 2010. Njegov branilac više puta je saopštavao da je sve vreme u strogoj izolaciji i pored besprekornog ponašanja i nijednog prekršaja čime mu se, kako smatra, krše prava. Važno je razumeti da je razlog zbog čega sud godinama ne dopušta Ulemeku prelazak na blaži zatvorski režim težina krivičnih dela za koja je osuđen, a ne ponašanje u zatvoru.

Ulemek će imati pravo da traži puštanje na slobodu kada odsluži dve trećine zatvorske kazne, odnosno nakon 27 godina iza rešetaka, što će se navršiti 2031. godine.

Iz uprave naglašavaju da se pravilnik o kućnom redu Posebnog odeljenja u potpunosti primenjuje na Ulemeka i da je on dužan da ga poštuje. Odbacuju navode da njemu i drugoj dvojici osuđenika nije dozvoljeno napredovanje u tretmanu i tvrde da su poštovane sve preporuke zaštitnika građana iz 2022. godine.

„Zbog svog korektnog vladanja, poštovanja propisa i učestvovanja u realizaciji programa postupanja, osuđeni Ulemek je do sada tri puta napredovao u tretmanu. U septembru 2022. i u februaru 2023. ovom osuđeniku su dodeljena proširena prava koja se odnose na veći broj telefonskih razgovora i na veći broj poseta. Zakonom i pravilnikom je predviđeno da osuđeni ima pravo na posete jednom mesečno u trajanju od sat vremena. Ulemek već nekoliko godina unazad ima posete tri do četiri puta mesečno i to duplo duže – u trajanju od dva sata bez fizičkih prepreka, tako da i u ovom delu uživa u proširenom pravu”, navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Ulemeku je, kako dodaju, već godinama omogućeno da boravi tri puta dnevno van sobe, i to po dva sata napolju, dva sata u teretani i dva sata tokom društveno-sportskih aktivnosti. Novost je da je on od početka prošle godine i radno angažovan i u tim aktivnostima provodi dodatnih sat vremena van sobe. To znači da, ako želi, Ulemek može da provede sedam sati dnevno van „samice”.

„Veoma je važno i to da Ulemek svaki boravak van sobe provodi u društvu i interakciji sa jednim, dva ili tri osuđenika. Jasno je da nema govora o izolaciji i nehumanom tretmanu, tim pre što vreme van sobe provodi u društvu i druženju sa nekoliko drugih osuđenika, pored ostalog i u zajedničkoj čajnoj kuhinji”, objašnjeno nam je u UIKS.

Naglašavaju i da su svi osuđenici smešteni u svojim sobama u skladu sa zakonom i pravilnikom koji se podudaraju sa uredbama mnogih zatvorskih sistema u Evropi i svetu. Sva trojica osuđenika koji sada odbijaju hranu imaju iste pogodnosti, s tim što je Ulemek raspoređen u povoljniju grupu V-1, jer je ispunio zakonske uslove predviđene izmenama Pravilnika o kućnom redu Posebnog odeljenja, koji je stupio na snagu 10. juna ove godine.

„U okviru pomenute V-1 grupe, osuđeni ima proširena prava na veći broj telefonskih razgovora, odnosno 16 poziva mesečno u trajanju do 15 minuta. U odnosu na prethodno preispitivanje programa postupanja prema Ulemeku, on je sada dobio pravo da četiri puta duže telefonira – ranije je to bilo četiri telefoniranja mesečno. Ima pravo da svakog meseca primi po jedan paket, kao i da dva puta nedeljno kupuje na kantini. Dozvoljeno mu je i da naručuje proizvode koje zavod potom dodatno kupuje”, navode iz uprave.

Svi osuđenici imaju zdravstvenu zaštitu 24 sata dnevno.

Likovna sekcija

Od aprila, jednom ili dva puta nedeljno, Ulemek pohađa i specijalizovani opšti kognitivno-bihejvioralni program u cilju dodatne psihosocijalne podrške. Završio je obuku za primenu osnovnih likovnih tehnika i omogućeno mu je pohađanje likovne sekcije po želji svakodnevno.

Sva proširena prava osuđenim osobama u Posebnom odeljenju odobrava upravnik KPZ Požarevac (Zabela) uz saglasnost predsednika Višeg suda u Beogradu.

Ostavite komentar