DA LI STE ZNALI: Zašto naši četvoronožni drugari ne vole da se kupaju?

Vaš pas voli da skače po lokvama i neće ostati izvan bazena, reke, kanala, bilo kakve vode pogodne za plivanje. Međutim, kad dođe vreme za kupanje, podvije rep i sakrije se. Zašto psi toliko mrze kupanje? Ako nije voda, šta je to od čega toliko pasa drhti i cvili?

Foto:Printscreen

Zašto psi mrze kupanje?

Iako je tačno da ne vole svi psi da se igraju u vodi, ovo ne objašnjava nužno zašto vaš pas ne voli da se kupa.Čak i rase pasa koje vole vodu, poput labradora i retrivera, često ometaju kupanje.Pa ako se ne radi o vodi, zašto psi mrze kupke?Brojni faktori mogu objasniti zašto vaše štene mrzi da se približava kadi ili posudi za kupanje.

Podseća ga na loša iskustva

Samo jedno loše iskustvo povezano sa kupanjem može traumatizovati vašeg psa i naučiti ga da se plaši kupki.Ako se opeče vrućom vodom, oklizne i padne u kadi, voda mu curi po nosu ili mu uđe šampon u oči, sve to može učiniti da vaše štene oseća kao da kupke nisu bezbedne po njega.Čak i uznemirujuća iskustva sa drugim aktivnostima nege, poput bola uzrokovanog prekratkim rezanjem noktiju, mogu stvoriti loše asocijacije na vreme kupanja ako se rade u neposrednoj vezi sa kupkama.

Gubitak kontrole

Kada vaš pas pliva u reci ili skače po baricama, to je zabavna aktivnost u kojoj je on odlučio da učestvuje.S druge strane, kupke su obično „moranje“ za pse i uključuju prepuštanje kontrole vlasnicima i pomeranje tela na način na koji psi to obično ne čine.Ovaj gubitak mogućnosti izbora i kontrole nad onim što mu se događa može psa veoma uznemiriti.

Nepoznato iskustvo

Vreme za kupanje izaziva stres

Ponekad psi nisu jedini koji mrze vreme kupanja.Psi preuzimaju emocionalne nagoveštaje od svojih vlasnika.Ako se prema kupki ponašate kao prema stresnom iskustvu, vaš pas će slediti vaše osećaje.Vikanje na psa, grubo rukovanje i žurba da što pre završite sa kupanjem, naučiće psa da je kupka iskustvo kojeg se treba plašiti.Čak i ako ste inače nežni prema svom štenetu, ako ste frustrirani dok ga kupate, moći će da oseti vašu frustraciju, što može biti dovoljno da se u budućnosti plaši kupki.

Da li pse treba kupati?

Da li je vašem psu zapravo potrebno redovno kupanje?Zavisi.Mnogo razloga za kupanje pasa uključuje činjenicu da kupanje pojednostavljuje zajednički život.Ne želite da vaš pas svuda raznosi blato, niti uživate u maženju smrdljivog šteneta.Kratkodlake rase sa zdravom kožom ne treba često kupati, osim ako se često ne zaprljaju.U mnogim slučajevima možda je potrebno samo brisanje maramicama za kućne ljubimce.Međutim, ako imate rasu koja je naborana, poput mopsa ili šar-peja, trebalo bi da redovno brišete nabore između kože.

Ostavite komentar