ZAHAROVA: Incidenti na gasovodima su na mestima pod kontrolom američke obaveštajne službe!

Incidenti na gasovodima Severni tok 1 i 2 desili su se u zoni koja je pod kontrolom američke obaveštajne službe, izjavila danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„To je trgovinsko-ekonomska zona Danske i Švedske… To su zemlje orijentisane ka NATO, koje su naoružane američkim oružjem, zemlje koje u potpunosti kontrolišu američke specijalne službe. Apsolutno i stvarno su pod kontrolom američkih specijalnih službi koje u potpunosti kontrolišu situaciju tamo“, rekla je Zaharova.

Kako prenosi Sputnjik, ona je istakla da su smešne tvrdnje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o tome da nikome ne idu u prilog incidenti na gasovodima.

„Više godina SAD vode borbu protiv tih projekata svim mogućim sredstvima. Zato, kada Blinken govori da nikome ne odgovara uništavanje projekta – to je smešno. To je laž. Govorimo kako jeste“, rekla je Zaharova.

U ponedeljak su se dogodili incidenti na dva ruska gasovoda, a prema informacijama danskih i švedskih vlasti, otkriveno je curenje gasa na dva mesta na Severnom toku i na jednom mestu na Severnom toku 2 kod ostrva Bornholm.

Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da se radi o diverziji.

Švedska obalska straža otkrila je danas i četvrto mesto curenja na gasovodu Severni tok, javila je agencija Rojters pozivajući se na švedski list „Svenska Dagbladet“.

Rusija je zvanično zatražila informacije o tome šta se dogodilo od Danske, koja je obavestila Moskvu o eksplozijama na mestima gde je došlo do curenja gasa.
Operater „Nord strim AG“ saopštio je da je to što se desilo bez presedana i da se ne mogu odrediti rokovi remonta.

Ostavite komentar