(VIDEO)Pravoslavni hram u Makedoniji u kome je održana tehno žurka nikada nije pripadao Srpskoj crkvi!

Na društvenim mrežama se pojavio snimak pravoslavnog hrama  Sv Ilije u Dorjanu u Makedoniji u kome je održana tehnorejv žurka. Na snimku se vidi razgolićena omladina iz Severne Makedonije koja uz tehno zvuke skače i igra u sred pravoslavnog hrama.

 

Ovaj video klip je izazvao dosta polemika na društvenim mrežama, pa čak i osudu na račun Srpske crkve i patrijarha.

A evo šta je zapravo istina, sveštenik Ivan Cvetković iz Kruševca na svom Facebook profilu objasnio je šta je pozadina cele priče:

Hram Svetog Ilije u Dojranu je podignut 1848. god. i predstavljao je predmet spora između Grka i Bugara. Кako se situacija menjala u korist jednih ili drugih kod sultana, tako je služba u hramu bila na grčkom ili bugarskom jeziku. Naposletku, Bugari su prevagnuli, a Grci su podigli u Dojranu crkvu Svetog Đorđa.

Hram Svetog Ilije je u potpunosti izgoreo 1916. god. Tek 2003. je počela njegova rekonstrukcija. Hram se nalazi pod upravom muzeja u Dojranu, a pripada Eparhiji strumičkoj Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije. Hram još uvek nije osveštan, a muzej često izdaje prostor u svrhe koncerata, izložbi itd.

No, važno je ponovo napomenuti, hram Svetog Ilije u kojoj je bila tehno žurka, a u kojoj je npr. i Vlatko Stefanovski imao koncert, niti je građena od strane Srba, niti je ikada bila bogoslužbeni prostor SPC. Čak i kada je SPC imala jurisdikciju nad teritorijom današnje Severne Makedonije, hram nikada nije bio u bogoslužbenoj upotrebi srpske Crkve.

Da li sada treba da budemo srećni zbog ovih činjenica? Naravno da ne! To je jedna užasna pojava, ne toliko strana Zapadu. Još, koliko se govori, bilo je i korišćenja nedozvoljenih supstanci. To sve pokazuje da je crkvena svest u od strane državnih vlasti a koliko se vidi i mladih ljudi u Makedoniji na veoma niskom nivou. Zato je prevazilaženje raskola mnogo važno jer će, nadamo se, shvatiti šta znači crkveni identitet. Verni narod u Makedoniji je isto zgrožen ovim.- rekao je sveštenik Ivan.

 

 

Ostavite komentar