U RIMU SAHRANjEN SINIŠA MIHAJLOVIĆ: Poslednje adio, lave!

Siniša Mihajlović sahranjen je u Rimu pred velikim brojem prijatelja i poštovalaca, navijači Lacija napravili su bakljadu i ispratili ga aplauzom i pesmom, a prisustvovao je i kompletan tim Bolonje.

Godinama su članovi porodice Mihajlović Svetog Nikolu dočekivali s osmehom i u veselju okupljali goste, ali ova krsna slava obeležena je suzama. Na večni počinak u Rimu, pred hiljadama prijatelja i poštovalaca igračkih i ljudskih kvaliteta kralja slobodnih udaraca, ispraćen je Siniša Mihajlović. Legendarni fudbaler, uzoran suprug i roditelj, sahranjen je danas na groblju Verano.

Već oko devet časova, dva sata pre nego što je bilo predviđeno da počne opelo, ispred bazilike Svete Marije, anđela i mučenika okupio se veliki broj ljudi. Mnoštvo navijača stiglo je da uputi poslednji pozdrav fudbaleru koji je igrao za oba rimska velikana, Romu i Lacio.

Na prvom programu italijanske državne televizije RAI vršen je direktan prenos, uz uključenje reportera, što je bio još jedan pokazatelj koliko je Mihajlović bio cenjen u zemlji u koju je stigao 1992. godine transferom iz Crvene zvezde u Romu.

Ispred bazilike se sat i po pre početka opela pojavio Vladimir Jugović, Mihin saigrač u Crvenoj zvezdi i veliki prijatelj iz dana kad su obojica igrali u Italiji.

Odmah posle Juge stigao je Dejan Stanković sa suprugom i sinovima. Dekijev odnos s Mihom bio je poseban – kumovski. Mihajlović ga je dočekao kao brata u Italiji, pomogao mu da se prilagodi i brzo su izgradili veliko prijateljstvo.

Nekoliko minuta kasnije ispred bazilike su se pojavili partizanovci Gordan Petrić, Zoran Mirković i Slaviša Jokanović. Nekadašnji Mihini saigrači u reprezentaciji nisu propustili da odaju počast prisustvom sahrani.

U 10.20, u pratnji porodice i kuma Miroslava Tanjge, u baziliku je donet kovčeg s telom Siniše Mihajlovića. Prolomio se aplauz brojnih navijača i prijatelja za čoveka koji je tri po godine vodio borbu protiv leukemije i paralelno se bavio trenerskim poslom, a kao igrač osvojio sve što je mogao – prvenstva u Jugoslaviji i Italiji, evropsku i svetsku titulu sa Crvenom zvezdom.

Pažnju je izazvao dolazak selektora Srbije Dragana Stojakovića, a ubrzo posle Piksija stigao je i kompletan tim Bolonje. Mihu je bolest zatekla na klupi tog kluba, uprkos velikoj borbi nije odustajao i sve do septembra ove godine bio je šef struke. S igračima je izgradio sjajan odnos, pa je većina plakala prilazeći kovčegu.

Mihajlović je najdublji trag ostavio u Laciju, igrama je postao jedna od legendi kluba. Svi aktuelni fudbaleri nebeskoplavih, predvođeni Ćirom Imobileom i Sergejem Milinkovićem-Savićem, stigli su na sahranu.

Ubrzo je tu bila i Zvezdina delegacija predvođena Zvezdanom Terzićem, kao i Dragiša Binić, a veliku pažnju potom je izazvalo pojavljivanje legendarnog Frančeska Totija. Ispred bazilike je bilo mnogo ljudi, a opelo je počelo u 11.20. Služba je trajala nešto duže od sat i vršili su je pravoslavni, pa katolički sveštenici.

Oko 13 časova kovčeg su iz crkve izneli veliki Sinišini prijatelji i nekadašnji saigrači Dejan Stanković, Roberto Manćini i Atilio Lombardo, asistent u trenerskoj karijeri Vićenco Kantatore i dvojica aktuelnih fudbalera Bolonje. Gromoglasan aplauz ispratio je taj trenutak.

Polazak automobila sa Mihajlovićevim telom ka groblju bio je signal da brojni navijači Lacija zapale baklje i pesmom „Adio, Miha, adio, najveći Miha” isprate u večnost velikog igrača i čoveka.

Mihajlović je sahranjen na obližnjem groblju Verano, gde je o njemu govorio vladika Andrej, koji je održao opelo.

– Dotakao je naše duše. Osećam se počastvovanim jer smo se od Siniše oprostili na ovako dostojanstven način. Prenosim saučešće Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija, samim tim i celog Svetog arhijerejskog sabora i čitavog srpskog naroda koji žali za izgubljenim herojem naše sportske scene. Neka mu Bog da pokoj duši, slava mu – rekao je vladika Andrej, episkop austrijsko-švajcarski.

Na mestu gde počiva Siniša Mihajlović je fotografija na kojoj je prikazan s karakterističnim osmehom, uz poruku porodice na srpskom jeziku – „volimo te”. Ostavljen je i plišani lav, kao simbol kakav je Miha bio na terenu i u životu.

Adio, lave! Zbogom, legendo! Srbija i Italija će te večito pamtiti i poštovati.

Terzić i Mijailović doneli Zvezdin dres

Zvezdinu delegaciju na sahrani Siniše Mihajlovića činili su predsednik Svetozar Mijailović, generalni direktor Zvezdan Terzić i poslovni direktor Marko Petrović.

Mijailović i Terzić su na Mihajlovićev kovčeg položili dres Crvene zvezda sa brojem 11 koji je nosio u Crvenoj zvezdi i njegovim prezimenom. Postavljen je i šal navijačke grupe „Delije Sever”.

Piksi, Bjeković i Dika u ime FSS

Kao predstavnici Fudbalskog saveza Srbije na sahrani Siniše Mihajlovića bili su selektor Dragan Stojković, zamenik predsednika Nenad Bjeković i direktor reprezentacije Stevan Stojanović.

Piksi i Miha su bili saigrači u reprezentaciji, učestvovali su zajedno na Mundijalu u Francuskoj 1998. i Evropskom prvenstvu 2000.

Dika i Miha su s Crvenom zvezdom zajedno došli do titule šampiona Evrope 1991. godine.

Robi i Boban poslali venac

Robert Prosinečki, Mihajlovićev saigrač u šampionskim danima u Crvenoj zvezdi, poslao je venac i na taj način izrazio saučešće Sinišinoj porodici.

Robi je venac poslao zajedno sa Zvonimirom Bobanom, nekadašnjim saigračem u reprezentaciji Hrvatske.

„Adio, Miha. Tvoji Robi i Zvone”, napisano je na vencu.

Ostavite komentar