Sve više žrtava rata obrenovačkih klanova

Periferne gradske opštine imaju veću stopu kriminala nego centralne i uvek prednjače kada je reč o ubistvima i dilovanju droge, kaže Dobrivoje Radovanović.

U poslednjih godinu dana u Obrenovcu se dogodilo najmanje sedam obračuna u kojima su dve osobe ubijene, a pet ranjeno.

Tuče, osvete, kriminalni okršaji, zelenašenje, hapšenja zbog dilovanja droge učestali su u ovom mestu. Obrenovac je postao beogradska opština koja prednjači u kriminalu.

Poslednji obračun u ovom gradu desio se u noći između 28. i 29. oktobra. Te večeri, jedan sat posle ponoći, sa četiri hica iz pištolja ranjen je M. S. (27) iz mesta Stubline. On je pogođen u stomak i noge. Prema nezvaničnim informacijama, ovaj mladić ima krivični dosije i privođen je zbog nasilničkog ponašanja i trgovine drogom, zbog čega se i smatra da je bio žrtva suprotstavljene kriminalne grupe. Ranjeni M. S. uspeo je svojim „smartom” da dođe do kuće odakle ga je otac prevezao do Doma zdravlja u Obrenovcu, a odatle je vozilom Hitne pomoći prebačen u Urgentni centar. On je sada u stabilnom stanju i oporavlja se, a policija traga za napadačem, iako ranjeni ne sarađuje sa inspektorima jer nije otkrio na kom mestu je upucan, na koji način, a ni ko je napadač, preneli su mediji.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović, kaže da periferne gradske opštine imaju veću stopu kriminala nego centralne i da uvek prednjače kada je reč o o klasičnom kriminalu – krađama, provalama, dilovanju droge, ubistvima, nasilnim akcijama pojedinaca… Kao primeri takvih beogradskih naselja, pored Obrenovca, izdvajaju se i Karaburma, Resnik, Rakovica i Mladenovac.

„Obrenovac je specifičan i zbog razvijene privrede i industrije. Tamo gde je malo jače tržište novca, tu se češće prodaje i rastura droga. Istraživanja o industrijskim naseljima pokazuju i da je u tim mestima više zastupljeno maloletničko prestupništvo nego u centralnim opštinama”, navodi Dobrivoje Radovanović.

Upravo se prvi ozbiljniji okršaj u Obrenovcu ove godine dogodio kada su se u februaru sukobile dve grupe mladića među kojima je bilo i maloletnika. U ovoj tuči, „deblji kraj” izvukao je sedamnaestogodišnjak. On je izboden nožem i sa teškim povredama je završio u bolnici. Policija je identifikovala napadača koji je uhapšen, a navodno je do sukoba došlo u obračunu navijača.

Početkom oktobra, ispred noćnog kluba u Obrenovcu,  ubijen je radnik obezbeđenja Stevan Stevanović Japanac (36). Svađa koja je počela u lokalu, te večeri se nastavila ispred ugostiteljskog objekta, i nakon tuče u kojoj je učestvovalo više osoba, napadači su pucali na Stevanovića. Policija je uhapsila dvojicu muškaraca osumnjičenih za učešće u ubistvu, D. G. (21) i V. P. (23), obojicu iz Obrenovca, a za još dvojicom se traga.

U glavnoj ulici u ovom mestu čuli su se pucnji i usred dana 4. aprila. Tada su ranjena rođena braća od kojih je jedan ranije pravosnažno osuđen zbog ubistva. Reč je o Vasiliju Mirkoviću (32), a osuđen je za ubistvo Stefana Lazarevića 2018. u kafani kod Obrenovca, preneli su mediji. Sumnja se da je ovaj napad bio samo opomena za braću.

Nepoznati napadač je Vasilija Mirkovića upucao u koleno, dok je njegovog brata ranio u potkolenicu i natkolenicu. Napadač je pobegao, a braća su uspela da odu nekoliko kilometara od mesta pucnjave i pozovu prijatelja koji ih je odvezao u bolnicu.

D. S. (47) predao se obrenovačkoj policiji nakon što je u iznajmljenom stanu nožem ubio poznanika Č. Lj. (71). Prema nezvaničnim saznanjima, D. S. je ranije pozajmio 1.000 evra od Č. Lj. i uz zelenašku kamatu, u dogovorenom roku mu je vratio ukupno 3.000 evra. Međutim, Č. Lj. je, navodno, nastavio da traži novac od D. S. i da ga reketira.

U decembru prošle godine, za manje od 24 časa, desila su se dva obračuna. Tada je napadnut i pretučen N. D. (27), dok je u njegovog druga V. M. (23) pucano iz pištolja. Dan ranije pucano je na S. T. (28). Nakon istrage prvog slučaja, policija je uhapsila napadača S. Đ. (30) koji je, navodno, član navijačke grupe „Principi” čiji je vođa bio Veljko Belivuk. U drugom slučaju, inspektori su priveli osumnjičenog nasilnika Đ. M. (21) iz Obrenovca.

Ostavite komentar