SPAS TOKOM VRELIH DANA: Evo koje biljke mogu da vam rashlade sobu poput klime!

Prema rezultatima istraživanja NASA Eart sajens, biljke su poznate po tome što pomoću fotosinteze ne hlade samo sebe već i okolinu.

Foto: youtube

Bendžamin

Malo sobno stablo imamnogo lišća kroz koje ispušta vlagu u sobu. Stablo s grmolikom krošnjom poslužiće kao krošnja ostalim biljkama uz njega. Naime, kad biljke grupišete, pomažu jedna drugoj u stvaranju vlastitog ekosistema i poboljšanju vlažnosti. Nemojte zaboraviti da ih zalivate redovno kako bi učinak hlađenja bio optimalan.

Fikus gumijevac

Što je veća vlažnost u sobi, temperatura je niža. Poznato je da gumijevac nadoknađuje sadržaj vode u vazduhu. U osnovi, što više lišća ima drveće, to je učinak veći. Uvek održavajte tlo ravnomerno vlažnim (ne zalivajte prekomerno!) I ne izlažite ga direktnoj sunčevoj svetlosti.

Aglaonema

Ova biljka ne samo da hladi vazduh već ga i pročišćava. Posebno se preporučuje u spavaćoj sobi. Praktično: aglaonema je vrlo jednostavna za negu i zahteva malo vode i svetlosti.

Sobna palma

Ne samo da osigurava nižu temperaturu već vam pruža i osećaj egzotike. Zeleni listovi palme imaju uske otvore koji apsorbuju ugljien-dioksid i ispuštaju kiseonik. Što je površina lista veća, može proizvesti više kiseonika. Savet je da uz normalno zalivanje lišće redovno prskate vodom.

Sanseverija

Baš kao i aloe vera, sanseverija ima visok sadržaj vodnika. Međutim, ne samo da ispušta vlagu i kiseonik u vazduh, nego uklanja i nečistoće. Voli sunce i zato sjajno izgleda na prozorskoj dasci – gde sprečava ulazak toplih sunčevih zraka u prostoriju.

Aloe vera

Izvor: alo.rs

Ostavite komentar