SAZNAJEMO: Tužilaštvo provera prijave protiv direktorke bolnice „Dr Laza Lazarević”!

Ivana Stašević Karličić sumnjiči se za prevaru, falsifikovanje i trgovinu uticajem, odnosno da je oštetila budžet naplaćujući usluge koje klinika nije pružila

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) zatražilo je od Službe za organizovani kriminal MUP-a Srbije da prikupi potrebna obaveštenja u vezi sa pet krivičnih prijava podnetih protiv prof. dr Ivane Stašević Karličić, direktorke Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević”. U pomenutim prijavama, od kojih je prva podneta 22. marta 2022, a poslednja 13. januara ove godine, ona se tereti za finansijske malverzacije u ovoj medicinskoj ustanovi.

U TOK-u kažu da su im najpre dostavljene tri anonimne, a potom još dve krivične prijave sindikalnih organizacija klinike i lekara ove ustanove.

– Tužilaštvo je po prijemu svake od ovih prijava uputio SBPOK-u zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja i više urgencija. Provere su i dalje u toku.

Iako su poslednjih dana u medijima objavljivane informacije i o dve sumnjive smrti u ovoj bolnici, u TOK-u napominju da oni ne ispituju te navode s obzirom na to da krivično delo za koje se direktorka klinike „Dr Laza Lazarević” tereti nije u njihovoj nadležnosti. Saznanja u vezi sa sumnjama na finansijske malverzacije, TOK ispituje pošto je reč o osobi koja je na položaj postavljena odlukom vlade.

U jednoj od anonimnih prijava direktorka se tereti za tri krivična dela – prevaru, trgovinu uticajem i falsifikovanje službene isprave.

Ivana Stašević Karličić, prema navodima prijave, sumnjiči se da je od početka 2018. do 31. oktobra 2022. godine (dan kada je podneta krivična prijava prim. aut.) u prostorijama klinike „Dr Laza Lazarević”, zajedno sa drugim osobama više puta izmenila lične podatke pacijenata. Ona je to, kako se tvrdi u prijavi, radila tako što je po prijemu uvodila u protokol pod poznatim imenom i prezimenom, da bi iste, po otpustu preimenovala u N. N. lica, u cilju naplate troškova lečenja iz budžeta Republike Srbije. Na ovaj način ona je, navode podnosioci prijave, oštetila republički budžet za više od milion i pet stotina hiljada dinara.

Pored ove nezakonite radnje, u prijavi je opisana i sledeća:

„U periodu od 2018. do podnošenja ove prijave, u prostorijama klinike „Dr Laza Lazarević” više puta je naplaćivala usluge produženog lečenja i vanstandardne usluge a da korisnicima nije pružala navedene usluge, odnosno da se tretman pacijenata nije razlikovao od uobičajenog. Iste usluge naplaćivala je i pacijentima koji fizički nisu boravili u klinici, a čiji su se podaci nalazili u sistemu kao da su korisnici usluga.”

Ivana Stašević Karličić: Klinika nije oštetila budžet

Komentarišući podnošenje krivičnih prijava i njene sadržaje, prof. dr Ivana Stašević Karličić izjavila je za naš list da živimo u pravnoj državi u kojoj rad svakog vršioca javne funkcije treba da bude podložan proveri, pa tako i njen.

„Uvek radim kao da će kontrola biti svakog dana, a serviranje laži u svrhu progona, prokazivanja i brzog rešavanja ličnih nesimpatija, apsolutno ne prihvatam kao sistem vrednosti. Nema govora o tome da je klinika oštetila budžet, a sama kontrola odnosno postupanje nadležnih će to i pokazati – rekla je prof. dr Karličić.

Upitana hoće li se odazvati pozivima istražnih organa ukoliko joj bude upućen, direktorka „Dr Laze Lazarević” odgovorila je potvrdno.

„Osim što je obavezno, za mene i moje saradnike biće bezbedno i biće još jedna situacija u kojoj ću se potvrditi i u mom drugom zanimanju. Nisam samo lekar već i odgovorno lice koje radi po najsavremenijim principima rukovođenja u zdravstvu”, navela je Ivana Stašević Karličić.

Rezultati svih 14 dosadašnjih kontrola Ministarstva zdravlja bili su, kako je kazala, pozitivni.

Nastavljamo da sprovodimo zakon i stručne standarde kvaliteta, uprkos diskomforu male grupe kriminogenih rušitelja zdravstvenog sistema – rekla je prof. dr Stašević Karličić.

Postupak i protiv Sazdanovića

U krivičnoj prijavi od 23. novembra 2022. godine koju su zajedno podneli štrajkački odbori tri sindikalne organizacije klinike „Dr Laza Lazarević”, osim prof. dr Stašević Karličić, kao osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja, prevaru i falsifikovanje dokumenata, navodi se i Petar Sazdanović, državni sekretar iz prethodnog mandata Ministarstva zdravlja. Oni se, kako piše u prijavi, terete za krivično delo povrede prava na štrajk.

Ostavite komentar