SAD: Amerikanac osuđen na doživotnu robiju za ubistvo Srbina u Filadelfiji

Sud je osudio Džozefusa Dejvisa koji je prošlog januara ubio Milana Lončara dok je šetao psa. Motiv je bila pljačka, a saučesnik u zločinu još nije otkriven. Tužilaštvo tražilo smrtnu kaznu.

Amerikanac Džozefus Dejvis (21) biće do kraja života u zatvoru zbog ubistva Milana Lončara (25), diplomca univerziteta Templ, odlučio je sud u Filadelfiji. Prema rečima sudije Barbare A. Mekdermot, sud je tokom dokaznog postupka utvrdio da je Dejvis, 15. januara prošle godine, ubio Lončara samo nekoliko stotina metara od kuće u kojoj je živeo u naselju Brueritaun, dok je šetao psa. Osim za ubistvo drugog stepena, Dejvis je oglašen krivim i za pljačku.

Na snimku video-kamera koje su bile postavljene na objekat u neposrednoj blizini mesta ubistva, i koji je korišćen na sudu kao glavni dokaz, može da se vidi kako kobnog dana oko 19 časova dvojica razbojnika prilaze Lončaru i pretresaju mu džepove. Pošto su završili sa pljačkom, Dejvis je izvukao pištolj i iz njega ispalio hitac Lončaru u grudi. Ni posle više od godinu i po dana, drugi napadač nije otkriven.

Milan Lončar
(Foto: društvene mreže)

Policija je mladića srpskog porekla pronašla u polusvesnom stanju i u lokvi krvi. Prema pisanju američkih medija, mladić je iako teško ranjen i dalje stezao povodac na kojem je bio njegov pas. Lončar je hitno prevezen u Univerzitetsku bolnicu u kojoj je, uprkos naporima lekara, preminuo oko 19.30 sati.

Prenoseći atmosferu iz sudnice, američki mediji izvestili su da je okrivljeni Dejvis zurio u kameru koja je beležila suđenje i povremeno zevao.

– Nevin sam. Porotnici su me oglasili krivim na osnovu odeće. Moja rasa je, možda, odigrala ulogu – rekao je Dejvis aludirajući na tamnu boju njegove kože.

Iako, zvanično, nije bilo očevidaca tragičnog događaja, postupajući tužilac Džoan Peskatore navela je da se na snimku vidi kako ubica nosi prepoznatljive cipele i blistavi kaiš.

– Nikada nećete zaboraviti taj kaiš i te patike – kazala je tužiteljka i zatražila od suda da Dejvisa zbog počinjenog zločina osudi na smrtnu kaznu zbog ubistva prvog stepena dodavši da je Dejvis namerno ubio Milana, pucajući mu u grudi.

Tokom pretresa, sudija je pročitala 25 pisama koje su sudu poslali roditelji i prijatelji ubijenog mladića srpskog porekla. U njima se, kako prenose američki mediji, detaljno opisuje kako je Lončareva smrt uticala na njihov život. Zajedničko za sva pisma je to što se u njima ubijen mladić opisuje kao najbolja osoba na svetu koju su ikada upoznali.

Sestra usmrćenog mladića srpskog porekla Jelena Lončar, rekla je tokom ispitivanja pred sudom da posle Milanove smrti nije mogla da radi duže od četiri sata dnevno i da se odselila iz Filadelfije.

– Bol i strah od nasilja i smrti previše su jaki da bih podnela život u Filadelfiji – izjavila je ona.

Članovi porote koja u Americi donosi presudu, međutim, nisu uvažili predlog tužilaštva da Dejvisa osudi na smrtnu kaznu, pa su razbojnika oglasili krivim za ubistvo drugog stepena jer se kako su obrazložili, ono dogodilo tokom drugog krivičnog dela, pljačke mladog Lončara.

Ubica bio na uslovnoj slobodi

Džozefus Dejvis bio je na uslovnoj slobodi zbog pljačke kada je izvršio ubistvo Lončara. Američki istražni organi odlučili su da ga puste iz pritvora u kojem je bio zbog krađe automobila i napada na čuvara u pritvoru. Suđenje je čekao na slobodi, a ubistvo je počinio dve nedelje kasnije.

Ostavite komentar