RAZBIJEN JOŠ JEDAN OGRANAK „BALKANSKOG KARTELA”: Bosanac iz zatvora u Italiji komandovao klanom!

Privedeno osmoro Hrvata, sedmorica državljana BiH, šestoro Slovenaca i jedan državljanin Srbije!

U međunarodnoj policijskoj akciji uhapšeni su članovi kriminalne grupe sa zapadnog Balkana, koja se uglavnom bavila krijumčarenjem droge i oružja širom Evrope, saopštio je Evropol.

Od 37 osumnjičenih, 22 je uhapšeno u racijama koje su pre dva dana istovremeno izvršene širom Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Holandije, Italije, Belgije i Nemačke.

Privedeno je osmoro hrvatskih državljana, sedmorica državljana BiH, šestoro državljana Slovenije i jedan državljanin Srbije. Akcija je koordinisana sa komandnog mesta u Zagrebu.

Ovaj kriminalni klan je, navodi se u saopštenju Evropola, predvodio državljanin Bosne i Hercegovine koji trenutno služi četvorogodišnju kaznu zatvora u Italiji.

On je nastavio da organizuje kriminalne aktivnosti iz zatvorske ćelije, odakle je, kako se sumnja, redovno izdavao naređenja i uputstva svojim podređenima.

Tokom racija u akciji je zaplenjeno 148.000 evra, 18 komada vatrenog oružja, uključujući dva mitraljeza i 2.512 komada municije. Pored toga, zaplenjeno je 15 kilograma kokaina, 11 kilograma heroina, tri kilograma amfetamina, sedam kilograma marihuane i 10 kilograma hašiša.

Ovu međunarodnu akciju prati složena istraga koju je vodila hrvatska Glavna policijska uprava, u okviru Operativne grupe „Balkanski kartel”, navodi se u saopštenju Evropola.

Evropol je ranije osnovao Operativnu radnu grupu pod nazivom „Balkanski kartel”, koja okuplja istražitelje iz cele Evrope i sveta, kako bi se efikasno izborio sa pretnjama koje dolaze iz ovog regiona.

U okviru rada ove grupe nedavno je u Srbiji, kako su saopštili iz MUP-a, razbijena najveća organizacija za trgovinu drogom na Balkanu.

U okviru međunarodne akcije kodnog naziva „Izi”, policija je 11. maja uhapsila vođe „Balkanskog kartela” osumnjičene da su poslednjih godina organizovali šverc više od sedam tona kokaina na područje Evrope. Akcija je sprovedena u najvećoj tajnosti u saradnji sa policijama Holandije i Belgije uz koordinaciju Evropola.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal i nakon višemesečnog predistražnog postupka policija je na teritoriji Beograda, Niša, Lazarevca, Subotice i Zrenjanina uhapsila 13 osoba.

Ostavite komentar