PRETKVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE: “Zmajevi” u četvrtom šeširu, piše Hype BiH

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) saopštila je domaćine pretkvalifikacija za Olimpijske igre, kao i jakosne grupe u žrijebu, piše Hype BiH.

Što se tiče Evrope, jedan pretkvalifikacijski turnir bit će održan u Turskoj (Istanbul), a drugi u Poljskoj (Gljivice) i Estoniji (Talin). Na oba turnira reprezentacije će biti podijeljene u dvije grupe po četiri tima. Po dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe igrat će turnirsko polufinale, a najbolji iz tih mečeva finale. U kvalifikacije za OI plasirat će se samo pobjednici turnira.

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine svrstana je u četvrti jakosni “šešir” i bit će smještena u grupu A ili B sa ekipama iz prvog, petog i osmog “šešira”. Naš nacionalni tim igrat će na turniru koji se održava u Poljskoj i Estoniji (završnica je u poljskom gradu Gljivice) od 12. do 20. avgusta.

Potencijalni protivnici našim Zmajevima u olimpijskim pretkvalifikacijama su Češka Republika, Poljska (prva jakosna grupa), Mađarska, Estonija (peta), Sjeverna Makedonija i Portugal (osma jakosna grupa). Žrijeb je na rasporedu 1. maja.

Ostavite komentar