Preminuo poznati fudbalski trener Ćiro Blažević (88)

Nakon duže i teške bolesti, samo dva dana pre nego što bi napunio 88 godina, preminuo je Miroslav Ćiro Blažević. On se od 2011. godine borio sa karcinomom, i više puta je zdravstvene izazove uspeo da prebrodi. Legendarni trener je preminuo jutros u bolnici.  Tamo je prebačen sinoć, nakon što mu je pozlilo.

Blažević je nedavno viđen u šetnji Zagrebom i tada se videlo da ga je borba sa bolešću izmorila. Jedno od njegovih poslednjih obraćanja bilo je u decembru kada je dobio nagradu za doprinos razvoju sportske kulture i društvene tolerancije.

– Okupili ste se u velikom broju i ukazali ste mi veliku čast. Ali, ovo je moje poslednje obraćanje javnosti. Gotovo je. Nema više. Adio Ćiro. Brojim zadnje dane, svestan sam toga, rekao je tada Ćiro Blažević.

Miroslav je rođen 10. februara u Travniku 1935. godine, u siromašnoj porodici, sa šestoro dece. Nadimak Ćiro dobio je kao petogidišnjak, na jednoj zabavi. Od malih nogu je voleo sport i prvo je počeo da se bavi skijaškim trčanjem. Sa 15 godina nastupio je na republičkom takmičenju Bosne i Hercegovine, na Jahorini. Na državnom prvenstvu 1952. godine, na Pohorju, postao je pobednik u konkurenciji mlađih omladinaca. Istovremeno je počeo da se bavi fudbalom i počinje da igra za Bratstvo iz Tavnika. Vojsku je služio u Čačku, kada je vojni rok trajao 24 meseca. Nakon selidbe u Zagreb počinje da igra za Dinamo. Nosio je dresove Lokomotive, Rijeke, Sarajeva, Siona…

Aktivnu igračku karijeru je završio U Švajcarskoj 1966. godine. Bio je prvi stranac, selektor fudbalske reprezentacije te zemlje.

Jugoslavija-Hrvatska 1999.

Preuzeo je Rijeku 1979. godine i doveo je do četrvrtfinala Kupa pobednika kupova protiv Juventusa. Godinu dana kasnije seo je na klupu Dinama, koji je vodio čak četiri puta. Sa Dinamom je osvojio prvenstvo Jugoslavije 1982. godine. Jedno vreme vodio je Grashopers, PAOK i Prištinu. Bio je i selektor reprezentacije Hrvatske.

Ćiro je od 1961. godine bio u braku sa Zdenkom Đorđević. Dobili su troje dece, ćerke Barbaru i Katarinu i sina Miroslava. Mnogi na prostoru bivše Jugoslavije i šire, zvali su ga trenerom svih trenera.

Ostavite komentar