PREDSTAVNIK RUSIJE PRI UN: Na Kosovu nije ni održan referendum!

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja podsetio je zapadne kolege na sednici Saveta bezbednosti kako je odluka o nezavisnosti Kosova doneta bez ikakvog referenduma i istakao da oni sada pokazuju dvostruke standarde, ne priznajući volju u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.
„Uskraćujući stanovnicima Donbasa i oslobođenih teritorija Ukrajine pravo na samoopredeljenje, zapadne delegacije demonstriraju očigledne dvostruke standarde. Najglasniji kritičari referenduma u Donbasu, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti svojevremeno su stajali u prvim redovima pristalica nezavisnosti Kosova. I tada su tvrdili da ta teritorija ima pravo da se otcepi od srpske države u slučaju realne pretnje da će prava kosovskih Albanaca biti ozbiljno narušena – takozvano otcepljenje u cilju zaštite“, podsetio je Nebenzija.
On je naglasio da to nisu bile samo izjave, već zvanični pravni stav koje su zapadne zemlje iznele na Međunarodnom sudu pravde 2008. godine.
„Istovremeno, kosovskim Albancima odavno ništa nije pretilo. Jugoslavija već nije više postojala na mapi. A u Srbiji, koju je bombardovao NATO, nalazio se strani kontingent u svojstvu mirovnjaka“, nastavio je ruski diplomata.
„Želim da istaknem: za razliku od Krima, Luganske i Donjecke Narodne Republike, Hersonske oblasti i Zaporožja, na Kosovu uopšte nisu održani nikakvi referendumi. Nije bilo slobodnog izražavanja volje stanovništva“, rekao je Nebenzja.
On je podsetio da je u slučaju Kosova postojala samo deklaracija o nezavisnosti koju je usvojio privremeni organ samouprave van svojih ovlašćenja.
„Ali je to tada bilo dovoljno da Zapad prizna njegovu nezavisnost“, naglasio je Nebenzja.
Zapad je tada tvrdio da međunarodno pravo ne zabranjuje proglašenje nezavisnosti.
„Danas čujemo kardinalno drugačiji stav zapadnih delegacija“, naveo je on.
Na ovu izjavu ruskog predstavnika odreagovao je stalni predstavnik Albanije pri UN Ferit Hodža.
On je nazvao paralelu sa situacijom na Kosovu „pogrešnom, netačnom i za žaljenje“.
„Ništa ne može biti veštačkije od upoređivanja međunarodnih napora za okončanje sukoba, zaštite civila i uspostavljanje mirovnog procesa (kao što je bio slučaj sa Kosovom) sa čistom agresijom i lažnim referendumima koji su osmišljeni u Moskvi i koji se održavaju u Ukrajini“, rekao je Hodža, koji nije naveo dalje argumente.

„Ono što smo upravo čuli od predstavnika Albanije samo potvrđuje dvostruke standarde o kojima sam govorio u vezi sa Kosovom, navodeći ga kao primer zbog onoga kako su postupile sa Kosovom naše zapadne kolege, koje nas danas prozivaju da delujemo potpuno drugačije u vezi sa referendumima koji se održavaju na teritoriji regiona o kojima smo danas razgovarali“, prokomentarisao je Nebenzja reči svog albanskog kolege.

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Albanije, Velike Britanije, Francuske i niza drugih zapadnih zemalja nazvali su ranije referendume „lažnim“, ukazujući da ne priznaju njihove rezultate.

Republike Donbasa ispunile preporuku Zelenskog da se presele u Rusiju

Nebenzja je dodao da stanovnici DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti danas ispunjavaju ciničnu preporuku Vladimira Zelenskog da iz Ukrajine odu u Rusiju.
On je podsetio da je Kijev od 2014. godine namerno krenuo putem fizičkog istrebljivanja nepoželjnih stanovnika LNR i DNR pod okriljem Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.
„Nisu prstom mrdnuli da nateraju kijevske vlasti da poštuju Minske sporazume koji su garantovali bezbednost građana ovih republika i njihovu dostojnu budućnost u Ukrajini“, rekao je Nebenzja, podsećajući da su ukrajinske vlasti „cinično prekršile sve te sporazume“, uključujući Rezoluciju 2202 Saveta bezbednosti UN.
„Vladimir Zelenski je u jednom intervjuu u avgustu prošle godine izjavio da svako ko sebe smatra Rusom i voli ruski jezik, zarad svog dobra i dobra svoje dece, treba da ode iz Ukrajine u Rusiju. Sada stanovnici Donbasa, Hersonske i Zaporoške oblast ispunjavaju njegovu ciničnu preporuku, vraćajući se u domovinu i istovremeno sa sobom odnose zemlje na kojima su njihovi preci živeli vekovima“, zaključio je Nebenzja.
Referendum o priključenju Rusiji održan je od 23. do 27. septembra u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. Prema rezultatima prebrojavanja glasova, ogromna većina stanovnika ovih regiona izjasnila se za prisajedinjenje Rusiji.
Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se građanima u 21. septembra povodom situacije u Donbasu i toka specijalne operacije. On je naveo da će Rusija podržati odluke referenduma LNR, DNR, Zaporoške i Hersonske oblasti i objavio delimičnu mobilizaciju u Ruskoj Federaciji, nazvavši to odlukom koja je u potpunosti adekvatna aktuelnim pretnjama.

Ostavite komentar