Posvađani desničari idu u dve kolone na decembarskim izborima!

S jedne strane biće koalicija NADA i verovatno Narodna stranka, a s druge Zavetnici i Dveri u Srpskom državotvornom bloku.

Postizborna saradnja tvrde desnice s proevropskim partijama glavni je kamen spoticanja da Nova Demokratska stranka Srbije, POKS, Zavetnici, Dveri i Narodna stranka nastupe na jednoj izbornoj listi na decembarskim izborima. Umesto toga, na glasačkom listiću će biti dve izborne kolone desnice – koalicija NADA, koja je u istom sastavu učestvovala i pre dve godine (NDSS i POKS), a najverovatnije će im se pridružiti i Narodna stranka Vuka Jeremića. S druge strane, Zavetnici i Dveri će biti u Srpskom državotvornom bloku.

Da bi došlo do dogovora, u ovom delu opozicije posle više neuspešnih razgovora koji su vođeni preko medija, na scenu su stupili poznati intelektualci Ratko Ristić, Milo Lompar, Miloš Ković i Matija Bećković, koji se otvoreno zalažu za jednu listu parlamentarne desnice. Da podsetimo, Ristić će biti kandidat Dveri i Zavetnika za gradonačelnika Beograda, a deo ove koalicije je i Ković. Lompar je blizak Narodnoj stranci, na čijem je nedavnom Glavnom odboru i govorio, dok je Matija Bećković pre oko dve godine učestvovao u kampanji POKS-a. Do sastanka je došlo u nedelju, u prostorijama NDSS-a u Beogradu, kada je, čini se, propao poslednji pokušaj da se dogovore. Mediji navode da je, kad je došlo na korak od potpisivanja sporazuma, Stefan Stamenkovski iz Zavetnika odbio da potpiše dokument, jer je takav sporazum za njih neprihvatljiv.

Akademik Matija Bećković izjavio je da su se stranke desnog bloka dogovorile o formiranju jedinstvene izborne liste i kaže da je to tako bilo dok je on bio prisutan na tom sastanku gde se dogovaralo o zajedničkom nastupu ovog dela opozicije na izborima 17. decembra. Na pitanje Bete da li je tačna informacija koju su objavili pojedini mediji da je suprug predsednice Zavetnika Milice Đurđević Stamenkovski u poslednjem trenutku sprečio potpisivanje koalicionog dogovora, Bećković je rekao da se to nije desilo dok je on bio na sastanku. „Ko je on da spreči dogovor lidera stranaka? Ne znam ništa o tome”, rekao je Bećković.

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Zavetnika, izjavila je da između ovih stranaka postoji nesporna načelna saglasnost oko principa koji se tiču odbrane države, odbacivanja francusko-nemačkog plana i neophodnosti promene politike i vlasti u Srbiji. „Razmenili smo i mišljenja o izbornim strategijama, i zaključak je da naše dve koalicije mogu postići potrebnu motivaciju birača izlaskom u dve kolone. U pitanju su stranke koje su kao državotvorne i patriotske ušle u parlament prošle godine i koje kao takve izlaze na predstojeće izbore. To potvrđuje našu doslednost, principijelnost i posvećenost srpskim nacionalnim interesima. Razlike se ne tiču osnovnih principa, već su strateške prirode i iskoristićemo ih za podizanje čitavog patriotskog biračkog tela na viši nivo.”

A predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović kaže da je sastanak protekao u dobroj atmosferi, ali da je konačni zaključak da se ide u dve kolone. Za „Politiku” navodi da su se složili da će ovog puta izaći u dve izborne kolone i da uprkos tome veruje da će obe imati dobar izborni rezultat. „Pozicije su jasne, nisu iste i legitimne su. Građani će moći da odluče za koga će glasati. Jasno je koje su to dve kolone. S jedne strane su Novi DSS i POKS, dok su s druge strane Zavetnici i Dveri. Neke naše razlike su ostale, kako dalje protiv ove vlasti. Nema nikakve drame, vreme je da sada pričamo o programima”, kazao je Jovanović.

A Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, kaže za naš list da se NS i dalje snažno zalaže za jedinstven nastup stranaka državotvorne opozicije na predstojećim izborima. Ukoliko je nekome iskreno stalo do odbrane nacionalnih interesa Srbije, koji su danas očigledno ugroženi, onda sve lične ambicije i stranačke kalkulacije moraju biti tome podređene. Imajući u vidu neposrednu opasnost od sprovođenja u delo takozvanog francusko-nemačkog plana za nezavisnost Kosova i Metohije, kao i drugih alarmantnih okolnosti za narod i državu, verujemo da bi to bio jedini odgovoran korak.

„Na nedeljnom sastanku stranaka desnice, koji je sazvan na inicijativu uglednih intelektualaca, akademika Matije Bećkovića i profesora Miloša Kovića i Mila Lompara, došli smo na korak do postizanja dogovora, na osnovu kompromisnog predloga NS. Nažalost, nakon što su svi izrazili spremnost da već usaglašeni i odštampani tekst sporazuma parafiraju, u poslednjem trenutku je došlo do eskalacije „nepremostivih razlika” u vezi s budućim lokalnim koalicijama, između rukovodstva Novog DSS-a i jednog visokog funkcionera Zavetnika”, kaže Jeremić i dodaje da je NS učinio apsolutno sve što je bilo u njihovoj moći da dođe do zajedničkog nastupa desnice na izborima.

Ostavite komentar