Poljak Jakub Kačmarek pobednik međunarodne biciklističke trke „Beograd-Banjaluka 2022”

Pobednik 16. međunarodne biciklističke trke „Beograd-Banjaluka 2022” Poljak Jakub Kačmarek, ponovio je uspeh iz 2020. godine kada je takođe slavio na ulicama najvećeg grada Republike Srpske. On je u poslednjoj petoj etapi voženoj od Dervente do Banjaluke uspeo da nadoknadi tri sekunde zaostatka iza Lenarda Tužela iz belgijskog tima Tartaleto, i donese svom timu treću uzastopnu pobedu na ovoj trci, jer je prošle godine žutu majicu odneo Mikal Reim.

– Srećan sam zbog pobede, moj tim je odradio dobar posao i zaista mi je drago što sam ponovo bio najbrži. Srećan sam isto kao i pre dve godine kada sam stigao prvi. Sve pohvale za organizaciju trke – rekao je Kačmarek.

Poljak Jakub Kačmarek na pobedničkom postolju

U generalnom plasmanu, drugo mesto zauzeo je Đani Maršan iz ekipe Tarteleto Isoreks, a treći je bio lider posle četiri etape Tužel.

Prvi na cilj u Banjaluku stigao je takmičar iz Belgije Andreas Guman iz ekipe Tartaleto, drugi je bio Patrik Stoš iz ekipe Voster, a treći Bartoš Rudik iz Santika.

Direktor trke Vladimir Kuvalja naglasio je da sve proteklo u najboljem redu.

– Iza nas je pet teških etapa jer smo osam meseci naporno radili i bez pomoći gradova ne bismo uspjeli u ovome. Posebno hvala policiji Srbije i Republike Srpske da zajedničkim snagama uspešno završimo 16.  trku. Biciklisti su se ponadali da će biti opušteno nakon etape do Vlasenice, ali su se prevarili jer je bilo izuzetno zahtevno – rekao je Kuvalja.

Plava majica, za najboljeg brdskog vozača pripala je Mihaelu Štajnaru iz reprezentacije Slovenije, dok je crvena, za najboljeg sprintera, završila kod Marijuša Volda iz Tartaleta.

Biciklisti su vozili pet etapa, ukupno 568 kilometara

Zelenu majicu za biciklistu sa najviše poena  osvojio je Alan Banašek (Mazovže), dok je belu sačuvao Valter Kalconi iz italijanske Galine.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je rekao novinarima da je ponosan na činjenicu da je ovaj grad zajedno sa organizatorima još jednom položio ispit dobre organizacije.

– Srećan sam što smo ugostili takmičare sa pet kontinenata iz 24 zemlje sveta i što smo još jednom bili dobri domaćini – rekao je Stanivuković.

Generalni pokrovitelj trke duge 568 kilometara je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a stalni partneri u organizaciji trke su resorna ministarstva za sport Srbije i Srpske, ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Srpske, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, kao i gradovi domaćini etapa koji godinama pružaju nesebičnu podršku organizatorima.

Ostavite komentar