OTKRIVAMO: JuTjub je počeo kao sajt za UPOZNAVANJE PAROVA!

Pre nego što je postao ono po čemu je danas poznat, slavni sajt je imao sasvim drugačiju svrhu.

Internet stranica za razmenu video-snimaka Jutjub na početku je bio predviđen za romantično upoznavanje parova, piše Hype TV.

Jutjub je pokrenut u februaru 2005. godine i osnivači Džavid Karim, Stiven Čen i Čed Harli su tada imali u potpunosti drugačiju viziju.

“Uvek smo mislili da ćemo stvoriti nešto što bi trebalo da prenosi video, ali zamišljali smo nešto mnogo praktičnije“, naveo je Čen.

U početku su nudili i 20 dolara ženama da postavljaju svoje snimke na Jutjub, ali se niko nije prijavio.

Čen, Karim i Harli bili su nakon toga primorani da usvoje drugačiju strategiju i da pokrenu stranicu na kojoj bi se, jednostavno, razmenjivali video-snimci.

Prvi zvanični snimak na Jutjubu je Karimov „Ja u zoološkom vrtu“ snimljen u San Dijegu gde je on prikazan ispred prostora sa slonovima 2005. godine.

Već sledeće godine trojica osnivača prodali su stranicu Guglu za 1,65 milijardi dolara.

Čen, Karim i Harli osnovali su Jutjub dok su bili zaposleni u kompaniji Pejpal, a prvo sedište im je bilo iznad picerije u San Mateu u Kaliforniji.

Njihova zamisao je bila da svi koji nisu stručni u kompjuterskim tehnikama mogu da koriste jednostavan interfejs, što bi omogućavalo objavu, postavljanje i pregled snimaka putem internetskih pretraživača.

Ostavite komentar