OSMINA FINALA FUDBALSKE LIGE ŠAMPIONA: Povratak spektakla!

Na Apeninima respektuju Porto i zbog eliminacije Rome 2019. i Juventusa 2021. u osmini finala Lige šampiona i prošlosezonskog skora sa Milanom koji je završio na poslednjoj poziciji grupe, priča se i o neophodnosti da se Inter fokusira na italijansko prvenstvo da ne bi izmakao plasman za sledeću sezonu elitnog evropskog nadmetanja i finansijsku dobit (15 kola pre kraja, prvi od pet ekipa koje se bore za tri vize, pored Napolijeve).

Ali, na stadionu „Đuzepe Meaca” danas igraju „crno-plavi” koji su poslednji klupski prvak Evrope iz Italije (2010) i do dvomeča sa Portom došli pored Barselone.

„Posle osvajanja Barselone, Nikolo Barela je pokazao, ovde Inter ponovo počinje. On je lider, koji vuče ekipu, kada je dobro i kada je loše. Liga šampiona je i za proučavanje, može biti da će razbijati formaciju protivničkih vezista, eventualno sa ulogom ofanzivnog veznog igrača”, piše „Gazeta delo sport” izdvajajući 26-godišnjaka iz Kaljarija koji bi trebalo da nosi domaće, sa Lautarom Martinezom ispred u špicu (moguć start i Edina Džeka, ovaj trio je po ofanzivnom doprinosu statistički najproduktivniji za Inter u Seriji A ove sezone).

Milanski „Il Đornale” je ovih dana doneo vest da je pred Interom vrlo brzo promena vlasnika, moguća i za par sedmica, iako je kineski „Suning holdings” mesecima odbijao napise da prodaje klub. Pregovori sa američkim investitorom su odmakli, a cena bi trebalo da se kreće do 1,2 milijarde evra koliko je američki „Red bird” izdvojio za fudbalski klub Milan.

Milijardu evra bi trebalo da se obezbedi za novi milanski stadion, nedaleko od sadašnjeg koji je domaći za oba klupska velikana, ali objekti su za sada deo priče o starom sjaju italijanskog fudbala (ovaj kao i većina drugih nije u vlasništvu klubova kao što jesu stadioni Juventusa, Udinezea, Atalante, Sasuola). Danas je novi spektakl na „Meaci”, stadionu koji je od dolaska trenera Simonea Inzagija 2021. najveća tvrđava Serije A (23 pobede), uz samo šest dozvoljenih golova ove sezone (30 bodova, osam više od Rome koja je kapitulirala na pet mečeva).

„Fudbal zavisi od kvaliteta spektakla”, reči su predsednika Intera Đuzepea Marote. „Kada ga nema, nećete na stadion. Isto je sa fudbalom, filmom i teatrom. Kada je tu osećanje koje povezuje, gledalac će izdvojiti novac da dođe. Vera u klub je dogma, pravi obožavalac će biti uz ekipu i kada ne igra Ligu šampiona nego samo Seriju A. Ipak, više je onih koji hoće da vide spektakl.”

Poslednjih godina, Serija A je došla do polovine klubova sa vlasništvom iz inostranstva, uglavnom SAD. Ali, prošle sezone, na čelo Serije A nije došao finansijski mag, nego šef kabineta ministra kulture Italije. Lorenco Kazini (iz Rima, 46), koji je nedavno rekao da vlasnici klubova ne bi trebalo da jure profit za par sezona, a radio je na velikim projektima spektakularne italijanske kulture. Jedan je revitalizacija kulturnog nasleđa i turizma iz prošle decenije, drugi je pokretanje novog nacionalnog muzejskog sistema, treći rukovođenje jednim od najuglednijih muzeja umetnosti Ufici iz Firence itd.

Ostavite komentar