OPREZ: U ilegalnim kockarnicama isplata dobitka nije sigurna!

Prema raspoloživim podacima, u Srbiji je više od 33.000 automata za igre na sreću i više od 2.000 kladionica od kojih su neke u blizini škola!

Policija je od 1. januara 2022. do 31. marta ove godine, nadležnim tužilaštvima podnela 122 krivične prijave protiv 122 osobe za izvršena 143 krivična dela neovlašćenog organizovanja igara na sreću, podaci su MUP-a Srbije. Prema tom izveštaju, u našoj zemlji je više od 33.000 automata i više od 2.000 kladionica.

Sve kockarnice i kladionice podležu licenciranju, odnosno potrebno je da budu prijavljene Upravi za igre na sreću i da ispune zakonom propisane uslove. Svako nelegalno organizovanje kockanja, povlači i krivičnu odgovornost organizatora igara na sreću.

„Osim što je ilegalno organizovanje klađenja krivično delo i svojevrsna pljačka budžeta, sobom povlači i neprijavljene radnike, ilegalnu prodaju alkohola i cigareta. Takođe, igrači u ilegalnim kockarnicama ne mogu biti sigurni da će im dobitak biti isplaćen, a u tim objektima se kockaju i maloletnici. Policija je još na početku 2021. započela ozbiljnu borbu i iskorenjivanje nelegalnih kockarnica”, kaže naš sagovornik iz policije.

Prema podacima MUP-a, od januara 2021. do 30. marta prošle godine, na teritoriji 17 policijskih uprava kontrolisano je poslovanje 178 objekata gde se organizuju igre na sreću. U tom periodu podneto je 115 krivičnih prijava protiv 110 osoba, od kojih su 24 zadržane u policiji do 48 sati. U neregistrovanim objektima tada su pronađeni i oduzeti 674 automata za igre na sreću, četiri laptopa, 611 televizora, 126 računara, pet kladomata, 149 štampača, 67 monitora, dva aparata za bingo, sedam čitača tiketa, tri rulet stola, mini aparat za rulet itd.

„Suzbijanjem sive ekonomije u ovoj oblasti, odnosno onemogućavanjem neovlašćenog organizovanja igara na sreću, osim zaštite budžetskih prihoda, štite se i interesi maloletnika, budući da legalne kockarnice imaju niz obaveza koje se odnose na društveno odgovorno priređivanje igara na sreću”, saopšteno je ranije iz Ministarstva finansija.

Jedna od većih policijskih akcija u borbi protiv nelegalnih kockarnica izvedena je pre godinu dana kada su pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP) u saradnji sa Ministarstvom finansija i nadležnim osnovnim javnim tužilaštvima, za samo sedam dana otkrili 11 takvih objekata. Nelegalne kockarnice otkrivene su u Leskovcu, Sremskoj Mitrovici, Novom Pazaru, Novom Sadu, Somboru, Subotici i Šapcu. Uhapšeni su u neregistrovanim objektima organizovali klađenje i igre na automatima, a novac od uplata igrača ulagali su u nove objekte i aparate i tako samo širili lanac nelegalnog kockanja.

Policija je u junu 2021. u Novom Pazaru zatvorila 17 nelegalnih kockarnica. Kako je tada saopšteno iz Ministarstva finansija, zaplenjeni su 85 automata i ruleta, 210 televizora, 22 računara, 10 monitora, 18 štampača…

Prema nezvaničnim podacima, nelegalne kladionice i kockarnice godišnje donesu protivpravnu imovinsku korist veću od milion dinara i tom prilikom za velike svote novca oštete i budžet Srbije.

Osim nelegalnih kockarnica, u Srbiji je sporna i blizina škola i legalnih – registrovanih kladionica.

U Zakonu o igrama na sreću navodi se da udaljenost kladionice od zgrade obrazovnih ustanova (osnovnih i srednjih škola) ne može biti manja od 200 metara. Ali, u realnosti se za jedan broj kladionica sumnja da su na manje od 200 metara od ustanova za obrazovanje, što je suprotno zakonu.

Podnosilac zahteva za otvaranje kladionice ili automat kluba ima obavezu da dostavi i dokaz o lokaciji objekta, odnosno njegovoj udaljenosti od škola. Ispunjenost tog uslova utvrđuje se na osnovu podataka iz uverenja koje izdaje Republički geodetski zavod.

Udaljenost kockarnice od obrazovne ustanove zakonom je definisana kao najkraći bezbedni pešački put od najbliže ivice zgrade osnovnih i srednjih škola do ulaza u objekat u kojem se priređuju igre na sreću. U zakonu je i odredba u kojoj se navodi da se može doneti rešenje o oduzimanju odobrenja priređivaču igara na sreću – klađenja, ukoliko prestane da ispunjava zakonom propisane uslove.

U Srbiji je maloletnicima zabranjeno učestvovanje u igrama na sreću. Sve kockarnice i kladionice na objektima imaju vidno istaknut natpis da je zabranjen ulazak osobama mlađim od 18 godina.

Ostavite komentar