OBRAĆANjE PREDSEDNIKA VUČIĆA NA RTS-U: Srbi na KiM su na ivici ustanka!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da, iako je ubistvo albanskog policajca za svaku osudu, za njega kao predsednika Srbije, trojica Srba koji su poginuli u Banjskoj nisu teroristi.

„Bez obzira na to što albanski policajac, po slovu zakona, nema šta da traži na severu obezbeđivanja saobraćaja, po Briselskom sporazumu potpisanom pre 11 godina, nema opravdanje. I za to će naši organi preduzeti odgovarajuće korake”, rekao je Vučić i dodao da su svi nastradali porodični ljudi.

Dodao je da danas ima mnogo više informacija nego u nedelju i da će od Prištine tražiti da pošalju snimke iz drona kako je policajac ubijen.

„Svakako mora da se snosi odgovornost za to, ali morate da vidite da to ubistvo nije planirano. Nije došao neko, pa prislonio pištolj, pa ga upucao”, naveo je predsednik Srbije.

Naglasio je da su, prema najnovijim informacijama, postavljane barikade, a ne zamke.

„Jer je reč o ljudima koji su posle Kurtijevog terora koji traje deset, 11 godina od Briselskog sporazuma, od šikaniranja do upucavanja Srba. Onda kažu ’Vučiću ti si znao jer si govorio i u Americi da će to da se desi’. Ja sam to govorio već godinu dana od barikada. Tada sam imao teške razgovore i sa Radojčićem i sa mnogim drugima. I uvek sam morao da ih razumem zbog situacije sa kojom su se suočavali. Ono što oni nisu mogli da vide, a što sam video, je nešto šira slika i zato sam ih molio da se povuku sa barikada”, rekao je Vučić.

Dodao je da je razgovarao i imao teške razgovore, između ostalog, sa Milanom Radoičićem i drugim Srbima nakon što su postavljane barikade.

„I morao sam da ih razumem jer su bili u pravu zbog situacije sa kojom se suočavaju. Ali, ono što sam ja video je šira slika i molio sam ih da se povuku sa barikada”, kazao je predsednik Vučić.

Naveo je da je policajac bio ranjen od eksploziva koji je služio da oteža sklanjanje barikada i dodao da je do razmene vatre došlo nakon eksplozije. Rekao je da ne zna da li je policajac nastradao od eksploziva ili od pucnjave, ali da to svakako ne umanjuje težinu dela, ali da objašnjava prirodu i stvarne namere Prištine i kosovske policije.

„Mi ćemo svoj posao u skladu sa zakonima Republike Srbije da obavimo. Ispitaćemo sve što se dogodilo, danas znamo mnogo više. To znači da ćemo se ponašati kao pravna država. Mi smo se zaprepastili da Euleks ćuti i da ne izdaje saopštenje. Oni su zadržani u centralno-operativnoj sali, odakle su pratili ko se kuda kreće. Kažu da je to bila koordinisana akcija Kfora i Euleksa”, dodao je Vučić.

Ocenio je da je čudno da svi ćute o tome.

„A odbijeni su jer se znalo šta im je namera prema Srbima. Oni su, odbijajući Euleks, pošli da likvidiraju sve Srbe. Da li ih je bilo 30, 40. Svaki dan povećavaju. A sada su počeli da smanjuju svoja herojska dela. Prvo su pričali da su šestorica, sedmorica ubijena”, rekao je predsednik.

Vučić je izjavio  da će, šta god da donese kao odluku, on biti kriv. Govoreći o pritvorenim Srbima, rekao je da će njihov pritvor trajati dok se Kurtiju bude sviđalo.

„Srbija je kriva – za šta to tačno”, upitao je Vučić i dodao da je sto puta govorio da izazivaju gnev srpskog naroda i da su na ivici ustanka, a da oni kažu da je on dogovorio to sa Srbima. Na pitanje kakva je komunikacija između Vojske Srbije i komande Kfora, Vučić je odgovorio da je korektan i profesionalan, a da je general Ristuća ozbiljan čovek. Predsednik je rekao da ne zna da li je realno da će Kfor da preuzme zaštitu na severu i da to ne može da obeća.

„Znate, prethodne tri noći spavao sam ukupno sat i 40 minuta. Sa starijom decom se nisam ni čuo, u stvari sa Danilom jesam na sekund, pitao me za to dole, malog Vukana kad spava poljubim i pre nego ustane. Nit me čuje nit me vidi, niti kukam niti bilo šta, ali znam da šta god da donesem kao odluku, samo ću ja biti kriv”, kazao je Vučić.

Kako je rekao, za jedne koji to i ne misle, biće izdajnik čak i za one koji su Kurtija i sve teroriste puštali na slobodu, koji su ćutali na nezavisnost Kosova kada je proglašeno, kada su ćutali kada smo imali pogrom 17. marta.

„I svi će oni da vam drže predavanja. Kao i oni drugi koji će da vam kažu, a što podržavate te Srbe, bolesnike i ludake, nama je evropski put. Dajte nam veliku konferenciju da se odreknemo Kosova itd… I jednima i drugima je kriv samo jedan čovek, to nije Albin Kurti – to je Vučić. Možda zato što je bio predsednik (Boris) Tadić u svojoj izjavi bio nešto korektniji, zna šta je to. Svi ovi drugi – nikome nije Kurti kriv”, rekao je on.

Upitan da prokomentariše citat Aleksandra Tijanića o ratu 1999. godine, koji je kazao da se „sve ovo desilo zbog laži spolja i gluposti iznutra”, predsednik Vučić je odgovorio da svakako da nismo uvek pametno i mudro reagovali, ali da je siguran da je spolja bilo i previše laži. Vučić je pokazao pojedine dnevne novine i upitao da li to ima negde u svetu.

„Pogledajte, ovo su novine odštampane na Dan žalosti i toliko koliko nema slobode u našoj zemlji. Cela prva strana – Vučić je za sve kriv, cela druga strana Svečljja sve što kaže, a onda šta kaže Edi Rama. Dalje, Kurti za ovo nije kriv, Vučić preti Ališi Kerns itd”, pokazao je predsednik.

Upitao je što to rade svojoj zemlji.

„Pustite što mene napadate za sve, što to radite svojoj zemlji? Je l’ vi mislite da sam ja tema i meta zato što sam ružan i debeo. Ne, zato što je meta Srbija, da Srbija bude uništena. Da vas pitam da nađete novine na albanskom da su ovakve, a kod njih demokratija cveta, a kod nas nema i to slušam od Kurtija svaki dan”, prokomentarisao je Vučić.

Predsednik Vučić je izjavio da očekuje da će tela ubijenih Srba na severu Kosova, porodicama biti predata danas ujutro, ako Priština ne bude pravila dodatne probleme. Predsednik je rekao da se najviše plaši kako će reagovati porodica ubijenog Mijailovića kome su pucali direktno u glavu. Dodao je da imaju lica koja su spremna da budu zaštićeni svedoci da tvrde da je upucan direktno u glavu, da je overen i hladnokrvno ubijen. Vučić je rekao da je bilo problema oko obdukcije jer je traženo da ide jedan naš stručnjak. Posebno su pravili problem oko Milenkovića koji je ubijen sa 12 metara i to u trenutku kada je bacio pušku i podigao ruku.

„Da li ste primetili i pitali se da fali taj deo snimka iz drona, pošto vi volite na RTS da puštate Svečljine snimke iz drona”, pitao je predsednik Srbije. Pravili su, rekao je, problem supruzi Milenkovića i tražili su da za obdukciju mora da dovede decu da daju DNK jer njen suprug nema žive roditelje. Otac ubijenog Nedeljkovića je podneo sve muški, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je da Albin Kurti sistematski uništava srpski narod na Kosovu i Metohiji, dodavši da Srbi na KiM prolaze kroz pakao.

„Ne možete da opravdate ubistvo policajca, bez obzira na to što taj policajac, po zakonu, nema šta da traži na severu. Nema opravdanja za to. Za to nadležni organi moraju da reaguju. Ali tim ljudima je doteralo cara do duvara. Kurti je sistematski uništavao i uništava srpski narod. On mrzi srpski narod. Misli da su srpski narod Rašić, Radomirović i ostali bednici koji služe svima protiv sopstvenog naroda”, rekao je Vučić u emisiji „Oko intervju” na RTS-u, preneo je Tanjug. On je kazao da ne zna šta je bila ideja Srba koji su se okupili i ušli u sukob sa tzv. kosovskom policijom, ali je naglasio da je siguran da su išli da čuvaju svoje kuće i da se spreme za neke buduće napade. „Godinu dana imam informacije da se ljudi spremaju na otpor. Oni to ne kriju. Oni su bili veoma razočarani time što sam ih molio da sklone barikade. Oni su bili protiv toga i meni su to zamerili. Mislim da sam time sačuvao stotine srpskih glava”, istakao je predsednik Srbije. Vučić je kazao da Srbi na Kosovu i Metohiji žive drugačiji život. „Njihove žene neko maltretira svaki dan, njihovu decu neko maltretira svaki dan, na njihovu decu neko puca”, rekao je predsednik. On ih je pozvao da na miran način dobiju ono što im pripada i da se na miran način traži da se skloni Kurtijeva policija. „Da sve probamo na miran način, a da nam poslednja opcija bude da moramo da štitimo živote naših ljudi. Mir je naš interes i pozivam ih na to”, rekao je predsednik. Govoreći o kamionima kojima su Srbi blokirali put u noći između subote i nedelje, Vučić je kazao da jedno vozilo kupljeno u Hrvatskoj, a drugo od „Srbina ili Albanca u Medveđi”.

Predsednik Srbije je pozvao međunarodnu zajednicu da ne pritiska Beograd dalje. Komentarišući navode da postoje dva lidera zemalja zapadnog Balkana koji su nezadovoljni politikom Albina Kurtija, Vučić je rekao da ne postoji niko ko veruje da Kurti želi dobro. „Ne postoji niko ko veruje da taj čovek, sem onih koji su ruke okrvavili 90-tih baš na Kosovu ubijajući Srbiju, bombardujući Srbiju, oni koji su bili najveći podržavaoci, koji su rušili sve što su mogli da sruše – nema drugih koji misle da on želi bilo kakvo dobro”, kazao je Vučić. Kako je rekao, ono što je danas urađeno sa takozvanim kontra-terorističkim merama na KiM, to znači da mogu da upadaju po kućama, da rade šta hoće. Po njegovoj oceni, videće se šta će na to da kažu Kfor i svi ostali. „Kada je reč o odlukama, ja molim međunarodnu zajednicu da ne pritiskaju Beograd dalje, ja ih kao Boga molim. To je moja molba – ne radite to. Znate vi dobro ko je za sve ovo kriv. Nećete imati šta više Srbiji da kažete. Prvo ste govorili kako je tu Levijatan poginuo, pa kako je Počuča poginuo, pa poginuo neki treći. Samo im je bilo teško da kažu da je to obespravljeni srpski narod”, istakao je Vučić. Predsednik Srbije je naveo da ne sme da se izuzme iz vida da je ubistvo policajca teško krivično delo. I da nije policajac, kako kaže, ubistvo čoveka je teško krivično delo. „Za to nema – ali. Sve drugo je sramota kako se prema Srbima i Srbiji ponašaju”, zaključio je Vučić. Predsednik Vučić izjavio je da neće biti izbegličkih kolona Srba sa KiM kao Jermena iz Nagorno-Karabaha, iako to mnogi žele i očekuju. „Neće biti kolona kao iz Karabaha iako to žele i čekaju”, rekao je Vučić i istakao da je Kurti ujedinio sve Srbe, na sve moguće načine. On je objasnio da situacija na KiM „vri” i da su ljudi stradali u nedelju za sve Srbe na severu mučenici i sveci. On je podsetio da postoje ljudi koji traže i pitaju kada će srpska vojska da uđe na KiM, a da su među njima „lažni desničari iz kafana”. „Na tri mrtva sunarodnika će nam reći ’vi niste intervenisali’, sa pravom, a da sam intervenisao sa pravom bi mi pitao neko što sam ubio 5.000 ljudi, šta god uradio nema dobre odluke za mene, a neko mora da je donese”, rekao je Vučić. Predsednik je dodao da bi formiranje ZSO na severu značilo da je policija tamo u srpskim rukama, što Kurti ne želi, i najavio dalju borbu. „Tražićemo ozbiljne mehanizme i borićemo se, ovo će ozbiljno da ih uzdrma, znaju da saznajemo sve više kako se to dešavalo”, rekao je Vučić. Kazao je da su grafiti pod nazivom „Kad se vojska na Kosovo vrati” koji se pojavljuju po Srbiji u skladu sa Rezolucijom 1244, a za povratak do 1.000 srpskih vojnika i policajaca po toj rezoluciji kaže da međunarodna zajednica neće dozvoliti. On je ponovio da se priznanje tzv. Kosova neće dogoditi dok je on predsednik Srbije i podsetio da se zavetovao i na ustav Srbije i na Miroslavljevo jevanđelje da će voditi računa o KiM.

Vučić je kazao da svakako poznaje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića ali da nije upoznat sa time ko je po navodima bio sa njim u incidentu koji se dogodio na severu južne pokrajine. Predsednik je ovo rekao odgovarajući na pitanje novinara da li zna ko „komanduje Srbima na KiM” i naglasio da ne potvrđuje da Milan Radoičić „komanduje”, ali da svakako zna ko je on. „Znam Milana Radoičića, ove druge ne znam, niti znam ko je bio niti sam bilo koga prepoznao, sada sam čuo za ove ljude. Video sam da su lagali da je ovaj Vulinov telohranitelj, taj čovek je bio sa Vulinom pre 10 godina. Mislim na glavnog ideologa Svečlju, koji saopštava to preko beogradskih medija pa nam je saopštio da je Vulinov telohranitelj ubijen, taj čovek je bio u civilnoj zaštiti i pre 10 godina kada je Vulin bio šef kancelarije za KiM u manastir Gračanica je išao i on je taj jedan iz njegovog obezbeđenja od tada”, rekao je predsednik. Vučić je dodao da zbog pominjanja tog telohranitelja govore da je to „dokaz da je umešana BIA”. „Vi se osmehnete na to, oni govore da je to ozbiljno pa kažu evo ga dokument koji dokazuje da je Vojska Srbije dala sve, a na dokumentu to nije nikakav primopredajni dokument već ono što vam ide uz nešto i to ćemo videti da li je falsifikat ili ne, jer VBA i Vojna policija od danas vode istragu”, kazao je predsednik. „Zamislite našli su tamo 300 komada nečega i našli jedno pešadijsko oružje koje ima dokument koji ide uz pištolj, pušku ili nešto, gde je bilo i tako dalje. Nema nikakvog reversa, primopredaje ili bilo čega. Dakle sve što su govorili lagali su”, rekao je predsednik. Vučić je upitao kome bi u Beogradu odgovaralo nešto takvo u ovom trenutku. Na pitanje da li pre svih ovih dešavanja tzv. Kosovo polako gubi „najznačajniji resurs koji ima – američku podršku” i da li ovim incidentom Priština vraća američku podršku, predsednik je odgovorio da je to svakako tako i da su oni sve što se desilo na najprljaviji mogući način iskoristili. „Jer oni kada ubiju osam policajaca onda je to oslobodilački čin, kada se kod Adema Jašarija pojavi oruđe i oružje za tri vojske onda je to nacionalni heroj. A Srbi su teroristi i divljaci i Srbe sve morate da ispitate i istražite, sve da pohapsite i pobijete ali ovo su ipak nacionalni junaci”, rekao je on. Vučić je kazao da je sa premijerom Kurtijem imao raspravu u Briselu i da mu je Kurti objašnjavao kako to nije tačno. „A on se uvek žali nešto, kao tetka neka samo cmizdri, Vučić me vređa, iako ga nikad ne vređam, ponekad samo, kada pretera mu kažem neku reč i ništa više od toga. Trudim se da koristim argumente i na ozbiljan način sve kažem”, rekao je predsednik. Na pitanje novinara kakav je njegov odnos sa Kurtijem, i da li razgovaraju na srpskom, odgovorio je da razgovaraju na engleskom i da se Kurti buni kada mu on nešto kaže na srpskom. Na pitanje koje su motive imali Srbi koji su učestvovali u incidentu i da li je u pitanju neznanje, nestrpljenje, naivnost predsednik je odgovorio da je to možda – sve navedeno. Možda je i nešto gore, možda i ne znam šta još, to je na nadležnim organima da ustanove ali ja moram da vam kažem da ja znam kroz šta ti ljudi prolaze i na ovo upozoravam godinu unazad. Od prvih barikada u avgustu i septembru, posle tablica. Pa onda u decembru kada je to bukvalno došlo do ivice, ja od tada to govorim svima”, rekao je Vučić. Predsednik Vučić izjavio je da se Milan Radoičić nikada nije skrivao i stideo svoje uloge i svakako će odgovarati na poziv nadležnih organa Srbije, Uveren sam da će biti saslušan, rekao je Vučić i dodao da se on nalazi u centralnoj Srbiji. Prema njegovim rečima Radoičić nije ranjen i dodao da se radi o još jednoj laži N1 i Svečlje. Naglasio je da Radoičić sebe smatra borcem za slobodu, i da se svojih drugova nije i nikada ne bi odrekao. Predsednik je dodao da će Radoičić morati da odgovori nadležnim organima Republike Srbije. Na kraju, predsednik Vučić je još jednom izrazio saučešće porodicama ubijenih na Kosovu i Metohiji.

Više se može postići u razgovoru sa SAD u dijalogu, nego sa EU

Predsednik Vučić rekao je da Beograd u dijalogu sa Prištinom više može postići u razgovoru sa SAD, nego sa EU. „To vam najotvorenije kažem, jer ti ljudi, bar neki, pokušavaju da realno sagledaju stvari. Jer sa više razumevanja posmatraju stvari u Srbiji”, kazao je Vučić. Dodao je da u SAD Srbija ima i otvorene protivnike, poput prištinskog lobiste senatora Boba Menendeza, koji je optužen za podmićivanje i koruptivan odnos s trojicom biznismena iz Nju Džersija. „Menendez, koji je optužen za lopovluk i kriminal, što je primao sve naše protivnike i odavde, najveći albanski lobista posle Eliota Engela, je sprečavao da uzmemo ’hamere’ po povoljnim cenama. Sad smo te ’hamere’ kupili i dobili, a stiglo ih je 66 od 118. Ali ne samo to”, rekao je on. ANTRFILE Izbori mogu da budu već od 17. decembra

Povodom zahteva dela opozicije za održavanje izbora, predsednik Vučić je kazao da je prihvatio njihovu ideju u potpunosti. „Mi smo spremni za izbore već od 17. decembra”, poručio je Vučić precizirajući da izbori mogu biti održani i tog dana. Biće zajedno i parlamentarni i beogradski i pokrajinski, i u još nekim opštinama, napominje Vučić. Upitan da li će biti na listi SNS-a, odgovorio je da će biti ako to od njega budu tražili.

Govorom u GS UN obezbedio sam mesto Srbiji u istoriji

Vučić je poručio da je izuzetno ponosan na govor koji je održao u Generalnoj skupštini UN. Prema njegovoj oceni, tim govorom je, šta god neko rekao, obezbedio mesto Srbiji u istoriji, kako je jedna zemlja bila slobodarska, mala, ali nezavisna. „Sve što sam rekao je sušta istina od A do Š”, naveo je Vučić, ističući da je najveći deo govora, onaj koji se tiče suštinskih, državnih, nacionalnih pitanja, pisao on lično, bez ičije pomoći.

Ostavite komentar