Linijske sudije će od 2025. biti potpuno zamenjene video tehnologijom

Ljudske linijske sudije na teniskim turnirima će od 2025. godine biti potpuno zamenjene elektronskim sistemom video tehnologije, potvrdila je Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP).

Iz ATP-a, rukovodećeg tela u muškom tenisu, je rečeno da će ovaj potez „optimizovati tačnost i doslednost” na teniskim događanjima.

Neki turniri, uključujući Australijan open i Ju-Es Open, već su ukinuli ljudske sudije.

„Ovo je značajan trenutak za naš sport, a ne trenutak do kojeg smo došli bez pažljivog razmatranja”, rekao je predsednik ATP-a Andrea Gaudenci.

„Tradicija je suština tenisa i linijske sudije su igrale važnu ulogu u igri tokom godina. Ipak, mi imamo odgovornost da prihvatimo inovacije i nove tehnologije”, dodao je Gaudenci.

Video tehnologija je široko prihvaćena još od pandemije koronavirusa, kada su turniri iz bezbednosnih razloga nastojali da umanje interakciju ljudi.

Ova tehnologija će biti implementirana na svim površinama ATP turneje, ali četiri grend slema će imati slobodu da sami donose sopstvene odluke, prenosi Bi-Bi-Si.

Vimbldon i Rolan Garos za sada nisu voljni da uklone linijske sudije. Dok Vimbldon dozvoljava igračima da osporavaju sudijske odluke koristeći sistem „oko sokolovo”, Rolan Garos je do sada odbijao da uvede tehnološku pomoć.

Ostavite komentar