KVALIFIKACIJE ZA LIGU KONFERENCIJA: Vera u uspeh – najjače oružje„crno-belih”!

Možda je večerašnji duel sa Hamrunom (21 čas, RTS) za srpskog vicešampiona najveći mogući izazov, jer bi sve osim pobede bilo ravno katastrofi. – Petrić: Dajte podršku igračima, mene slobodno kritikujte

Za uvrede koje non-stop trpe kao i za rano, za mnoge neočekivano fudbalsko posrnuće – sami su krivi. Neki bi bez ustručavanja rekli da je Partizan u fudbalsku zamku upao naivno i da sadašnji igrači izgleda nisu svesni činjenice da nose dres jednog od najboljih klubova iz ovog dela Evrope. Zato, ovaj današnji Partizan, koji sve više gubi identitet, više nema prava na nova sportska posrtanja! Ali, šta je potrebno da bi se ovaj klub popeo na viši nivo? Potrebni su vizija i, dabome, naporan rad. Potrebno je da svako u klubu odgovara za svoje postupke, a ne da se skriva u ćošku. Večeras na ovoj važnoj fudbalskoj raskrsnici svako u svom domenu treba da donese najbolju moguću odluku. Bez lične odgovornosti pojedinaca, ma kako se oni zvali, nema ni ličnog a ni opšteg napretka…

Nakon neuspešnog puta ka Ligi Evrope, Partizanu sada ostaje nova nada. U predstojećem dvomeču sa Hamrunom „crno-beli” imaju priliku da bar donekle zaleče rane i da u skladu sa svojim glavnim opredeljenjem nastave put ka Evropi. Biranje najboljeg tima za meč kakav večeras očekuje posrnuli Partizana, kome za utehu ostaje borba za trećerazredno Uefino takmičenje – Ligu konferencija, predstavlja nimalo lak zadatak za stratega „crno-belih”. Jer, ovaj susret, nakon neuspeha sa AEK-om, nosi još veću neizvesnost. Partizan, po svemu sudeći, još ne uspeva da se izdigne iz krize.  Duel sa Hamrunom jeste izazov od kojeg „crno-bele” vode dva puta.

Gordan Petrić je tokom sportske karijere važio za nekoga ko se nikada nije odricao najvećih fudbalskih ciljeva. Njegovi startovi na terenu bili su oštri i beskompromisni. Sada du njegovom timu potrebni hrabrost, ideja i odlučnost kako bi Partizan što pre izašao iz krize. Međutim, problemi sa kojima se sreće mladi stručnjak su iz dana u dan sve veći. Otuda i ne čudi što Petrić još ne zna koji će tim igrati večeras protiv Maltežana, inače nepredvidiv ekipe, uvek spremne za iznenađenja.

Svestan je zbog toga trener “crno-belih” da je ovo možda i najbitniji fudbalski trenutak za ekipu, jer bi pobeda donekle vratila raspoloženje među igrače. Ipak, nemirni vetrovi koji i dalje duvaju oko Humske, teraju na novu opreznost, bez obzira na činjenicu da je Partizanov rival malo poznat na ovdašnjim prostorima. Zapravo, retko ko je do sada čuo za Hamrun….

Posle tesne pobede u Novom Sadu srpskog vicešampiona večeras očekuje novi evropski zadatak. Petrić kaže da je ovo baš taj trenutak kada igračima treba dati pravu podršku sa tribina…

– Svesni smo da nas ne očekuje naivna utakmica. Takođe, dobro znamo da samo pobede mogu da nas izvuku iz trenutnog stanja. Istina je da kod nekih igrača još postoje psihološka barijera i ukočenost. Bio sam fudbaler, trener i funkcioner, ali u mi pojedinim trenucima smeta kada navijači sa tribina prozivaju igrače, koji su za trenutnu situaciju Partizana najmanje krivi. Ako je uopšte moguće, pozivam navijače, koji su oduvek bili uz naš klub, da nam daju podršku, da imaju razumevanje za aktuelni fudbalski trenutak.

Ipak, važno je da posle trijumfa u Novom Sadu ekipa zabeleži još jednu vezanu pobedu…

– Trijumf u Evropi bi donekle vratio veru. Pobeda bi nam dala nova krila u budućim fudbalskim projektima. Vratila bi nam poljuljano samopouzdanje. Jer, iskreno, osećam da su neki fudbaleri izgubili veru. Svestan sam da dobrim igrama i uspešnim rezultatima možemo da izvučemo klub iz ove krize – ističe Petrić.

Partizan je u poslednjih godinu dana doveo veliki broj igrača. Međutim, ispostavilo se da to nisu bila željena pojačanja. Kako objasniti činjenicu da su neki fudbaleri došli a da je njihov dosadašnji učinak veoma mršav. Ljubomir Fejsa je jedan od njih. Od povratka u Humsku odigrao je tek nekoliko mečeva. Nedavno je u klub, takođe kao „veliko pojačanje” stigao i napadač Andrija Pavlović,. Međutim, ni on nije trenutno spreman!? U čemu je tajna ovih transfera? Jer, Partizanu su sada potrebni spremni igrači, oni koji se neće štedeti na terenu a ne istrošene fudbalske zvezde.

– Najviše škripi na sredini terena – priѕnaje Gordan Petrić. – Na toj poziciji i dalje tražimo rešenje. U ovom trenutku, posebno kada je većina kvalitetnih fudbalera već našla nove klubove, biće veoma teško naći igrača koji će odmah zadovoljiti naše trenutne standarde. Partizanu nisu potrebna pojačanja samo da bi popunili protokol već oni igrači koji su u stanju da nam odmah pomognu.

Raduje činjenica da će tim večeras biti jači za dvojicu novih fudbalera.

– Menig se oporavio, ali nisam siguran koliko će biti spreman za utakmicu. Među povratnicima je i štoper Siniša Saničanin. Konkurencija jeste jača u odnosu na prethodni meč, ali ne znamo koliko su ostali igrači spremni, hoće li biti nekih neželjenih situacija – zagonetan je strateg „crno-belih”.

Petrić je takođe priznao da je svoje igrače upoznao sa budućim rivalom a da su analizu budućeg protivnika nastavili i sinoć posle poslednjeg treninga…

– Maltežani dolaze u Beograd potpuno rasterećeni, jer su u prošlom kolu uradili ogroman posao. Svesni su da nemaju šta da izgube i da su sada nadomak cilja o kojem su donedavno mogli samo da sanjaju. Zapravo, u toj ekipi je najmanje igrača sa Malte, uglavnom su stranci – istakao je trener Petrić, uz konstataciju da je vera u uspeh najveće oružje njegove ekipe pred duel sa Hamrunom.

Zagonetka koja se lako rešava…

Trener Partizana Gordan Petrić bio je prilično zagonetan na jučerašnjoj konferenciji za medije. Svoje izlaganje je započeo tako što je rekao da mu je dosta bilo tapšanja u ova dva-tri dana, ali nije želeo da kaže o kom pojedincu je reč.

„Zamolio bih tog čoveka da me ne podržava toliko kao u ova tri dana jer još nisam uvek zaslužio podršku. Moji drugovi i ja smo mu pomogli kada mu je bilo najteže, a i dalje smo spremni da ga izvučemo na pravi put!”

Oni koji dobro poznaju prilike u klubu znaju da je Petrić te reči uputio čoveku koji je nekada bio veoma blizak sa upravom a potom im je okrenuo leđa. O čoveku koji je radio na TV Partizan, a danas ima svoj kanal preko kojeg vređa sve one koji mu nisu po volji…

Ostavite komentar