Ko je bila Senda Berenson, majka ženske košarke?

Muškarcima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju prvoj ženskoj košarkaškoj utakmici odigranoj 22. marta 1893. godine, koju je organizovala profesorka fizičkog vaspitanja Senda Berenson. U to vreme to se smatralo neprimerenim. Odigrana je na Smit koledžu u Northamptonu u Masečusetsu 14 meseci posle odigravanja prve muške utakmice. Profesorka fizičkog vaspitanja Senda Berenson odlučila je da organizuje utakmicu među damama, pa je i pravila prilagodila ženama. Posle svega što je uradila za košarku lepšeg pola postala je poznata kao „Majka ženske košarke“.

Senda Berenson osnivač ženske košarke (Foto Vikipedija)

Senda Berenson rođena je 19. marta 1868. u malom gradu u Litvaniji Butrimonis pod prezimenom Valvrojenski. Zbog požara je propao posao njenog oca Alberta (bavio se drvetom), pa su emigrirali u Ameriku 1875. godine i usvojili prezime Berenson. Siromašna porodica Berenson nastanila se u Bostonu, glavnom gradu države Masečusets.

Prozori sale u kojoj se odigrala prva ženska košarkaška utakmica (Foto Vikipedija/Sphilbrick (CC BY-SA 4.0)

Zbog slabašnog fizičkog izgleda Senda je 1890. upisala Bostonsku školu gimnastike i njeno telo je dobilo na snazi. Sa 23 godine postala je nastavnik fizičkog vaspitanja na Smit koledžu Northamptonu. Predavala je prvo gimnastiku, a od 1895 i mačevanje. Onda je 1897 studirala napredno mačevanje, a 1901. inicirala je uvođenje hokeja na travi na Smit koledžu.

Izdanje košarkaških pravila iz 1915. koje je napisala Senda Berson (Foto Vikipedija)

Fascinirao ju je sport nazvan košarka, pa je prisustvovala muškim košarkaškim utakmicama. Kada je upoznala osnivača košarkaške igre Džejmsa Najsmita on ju je ohrabrio da ovaj sport ubaci za vežbanje svojih studentkinja. Tako je organizovala i prvu utakmicu u kojoj su učestvovale brucoškinje i studentkinje druge godine studija. Modifikovala je malo pravila muške košarke, odnosno dala je prednost dodavanju lopte pa je po njenim pravilima bilo dozvoljeno da se dribla (vodi lopta) samo tri puta studentkinje nisu smela da drže loptu u rukama duže od tri sekunde…

Ulaznice za ženske košarkaške utakmice od 1897. do 1900. godine (Foto Vikipedija/Sphilbrick (CC BY-SA 4.0)

Promociju ženskih sportova u to vreme radile su uglavnom jevrejske organizacije, a Senda je poreklom bila Jevrejka, pa je došlo do brze popularizacije ovog sporta. Ubrzo su devojke i na ostalim koledžima počele da ubacuju loptu u koš.

Napisala je veliki broj članaka o košarci i pravilnik za žensku univerzitetsku košarku. U Košarkašku kuću slavnih Senda Berson primljena je 1. jula 1985., u Međunarodnu jevrejsku kuću slavnih 1987, u Žensku košarkašku kuću slavnih 1999. Umrla je u Kaliforniji u Santa Barbari 16. februara 1954. godine.

Ostavite komentar