ISTRAŽUJEMO: Da li je u Beogradu uhapšeni Damir Mehić plaćeni ubica?

Za sada nema potvrde da je Damir Mehić, za kojim traga Interpol bio angažovan za neku likvidaciju ali njegov dolazak sa lažnim dokumentima svakako izaziva i ovakve sumnje.

Državljanin Bosne i Hercegovine Damir Mehić Bibi (47), koji je u subotu uhvaćen na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla”, u trenutku kada je sa falsifikovanim dokumentima pokušao da uđe u našu zemlju, prema nezvaničnim saznanjima, bio je unajmljen da izvrši ubistvo u Srbiji.

Pojedini mediji preneli su informaciju, pozivajući se na operativna saznanja bezbednosnih službi, da je Mehića navodno angažovala jedna kriminalna grupa u Beogradu da likvidira Luku Bojovića, koji se 30. novembra prošle godine vratio u Srbiju, nakon što je izdržao zatvorsku kaznu u Španiji. Podsećamo, kada se Bojović vratio u našu zemlju, policijske procene ukazivale su na to da mu je ugrožena bezbednost.

Prema ovim navodima, srpska policija je uradila dodatne provere putem Interpola i utvrđeno je da je reč o osuđenoj osobi koju BiH potražuje radi izdržavanja kazne zatvora.

Za sada nema zvanične potvrde da je Mehić bio unajmljen za neku likvidaciju u Srbiji ali njegov dolazak sa lažnim dokumentima svakako izaziva i ovakve sumnje.

Mehić je na beogradskom aerodromu pokazao falsifikovani pasoš i u zemlju je pokušao da uđe koristeći tuđe ime. Srpska policija ga je odmah uhapsila. Za Mehićem je ranije raspisana poternica, pošto se već duže vreme nalazi u bekstvu, tačnije od 2020. godine.

Prethodno mu je Kantonalni sud u Tuzli izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 17 godina i pet meseci za ubistvo koje je počinjeno 2013. Ovo ubistvo bilo je epilog obračuna između dve kriminalne grupe, pisali su mediji.

Obračun iz 2013. dogodio se u centru Tuzle, a stradala je jedna osoba, dok je nekoliko povređeno. Ispred ugostiteljskog objekta „Sagitarijus” tada je usmrćen Emir Džinić, a povređeni su Denis Rahmanović i braća Amir i Nail Hodžić.

Kao osumnjičeni po optužnici navedeni su Damir Mehić, Amir Lisičić, Amir Mehić, Denis Rahmanović i Mersed Mehanović, pisali su tamošnji mediji.

Damir Mehić je od tada bio u bekstvu sve do januara 2018. kada je po poternici uhapšen na Jahorini. Dve godine je proveo u pritvoru, nakon čega je po odluci Kantonalnog suda u Tuzli pušten na slobodu.

Sudski proces je u međuvremenu okončan, a svi osumnjičeni su po presudi Kantonalnog suda osuđeni na zatvorske kazne. Mehić je osuđen na 17 godina i pet meseci, ali je bio u bekstvu.

Bosanski „Avaz” je ranije pisao da je Mehić svojevremeno bio vrbovan za atentat na Fahrudina Radončića, lidera Saveza za bolju budućnost.

Atentat na Radončića navodno je trebalo je da bude izvršen u januaru 2018, a život mu je spasen pukom srećom, jer su u regionu podignute mere sigurnosti na visok nivo zbog ubistva Olivera Ivanovića, pisali su bosanski mediji.

Tog dana je Kolinda Grabar Kitarović, tadašnja predsednica Hrvatske, otkazala posetu BiH iz sigurnosnih razloga, jer su službe došle do saznanja da se priprema atentat. Nakon hapšenja u hotelu „Vučko” na Jahorini, kod Mehića su pronađeni pištolj i veća svota novca.

Bosanski mediji su pisali i da se Mehić godinama slobodno šetao, jer je od svojih „zaštitnika” dobijao originalna dokumenta sa ukradenim identitetima.

Ostavite komentar