Huti, „Božji partizani“, ponizili Amerikance u Crvenom moru

Napadi dronovima i raketama na teretne brodove Huta isprovocirali su američki napad na Jemen.

Zapadne snage su preduzele akciju nakon napada Huta – pobunjeničke grupe koju podržava Iran i koja kontroliše veliki deo Jemena.


Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da su američka i britanska vojska uspešno započele napade na Hute uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije.

Pogođeno je više od 12 lokacija, uključujući prestonicu, Sanu i Hudajdu, uporište Huta na Crvenom moru. Ciljevi u Jemenu uključivali su logistička čvorišta, sisteme protivvazdušne odbrane i skladišta oružja, piše Bi-Bi-Si.

Zašto su Huti napali brodove u Crvenom moru

Napadi su počeli nakon početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Huti su izjavili da podržavaju Hamas i rekli da će gađati svaki brod koji putuje u Izrael. 

U novembru su zaplenili, kako su rekli, izraelski teretni brod .

Od tada su napali nekoliko komercijalnih plovila dronovima i balističkim projektilima.

Napadi Huta u Crvenom moru porasli su za 500% između novembra i decembra. Pretnja je postala tolika da su velike kompanije prestale da plove u regionu, a troškovi osiguranja su porasli 10 puta od početka decembra.

Strah je da će cene goriva porasti i da će lanci snabdevanja biti oštećeni. Skoro 15% globalne pomorske trgovine prolazi kroz Crveno more, koje je Sueckim kanalom povezano sa Mediteranom i predstavlja najkraći brodski put između Evrope i Azije.

Vašington je optužio Iran da je „duboko uključen“ u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru.

Ko su Huti

Huti su naoružana grupa jemenske šiitske muslimanske manjine, Zaidi. Ime su dobili po osnivaču pokreta Huseinu al Hutiju.

Formalno poznata kao Ansar Alah (Božji partizani), grupa je formirana 1990-ih da bi se borila protiv onoga što su oni videli kao korupciju tadašnjeg predsednika Alija Abdulaha Saleha.

Predsednik Saleh, uz podršku vojske Saudijske Arabije, pokušao je da eliminiše pobunjenike 2003. godine, ali su Huti preživeli.

Pobunjenici Huti od 2014. vode građanski rat protiv jemenske vlade.

Ostavite komentar