GRAĐANI SE OKUPLJAJU NA SEVERU KIM: Dvojici Srba određeno zadržavanje, Kurtijevi gradonačelnici danas neće u zgrade opština!

Na severu Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.

Od četvorice uhapšenih Srba, dvojica su i dalje u policiji i prebačeni su u južni deo Mitrovice. Iz bolnice su potvrdili da ima najmanje 50 povređenih Srba, dok je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao da je povređen 41 pripadnik Kfora.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da „svi treba da se ujedine oko pitanja odbrane srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, upozorivši da unutrašnja politička pitanja ne smeju da utiču na spremnost Srbije da zaštiti svoj narod.

– Moramo da učinimo sve da pomognemo opstanak našeg naroda na Kosovu. Treba da budemo svesni da ćemo prolaziti kroz teške borbe, i političke i bezbednosne – rekao je Dačić.

On je ponovio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin „Kurti ne želi normalizaciju već eskalaciju“ i sukob.

Kurtijev cilj je da protera Srbe s Kosova i Metohije, a „glavni trn u oku mu je sever“, rekao je Dačić i dodao da je bitno da Srbi imaju svoju strategiju i političko jedinstvo.

Kurtijev predsednik opštine Zvečan Iljir Peci potvrdio je da danas nije otišao u zgradu opštine, već da je sa svojim kabinetom započeo posao u kancelariji u selu Lipe, gde je prošle nedelje i položio zakletvu.

„Otišli ​​smo u kancelariju zajednice u selu Lipe u opštini Zvečan. Nismo otišli ​​u centralu zbog situacije“, rekao je Peci.

Prema njegovim rečima, do te odluke su došli posle razgovora sa Kforom i kosovskom policijom.

„U razgovorima sa Kforom i policijom došli smo do zaključka da zbog situacije moramo da dođemo ovde. Verujem da ćemo se uskoro moći da radimo iz zgrade opštine u Zvečanu“, rekao je Peci.

Ostavite komentar