Fifa očekuje zaradu od 11 milijardi dolara za sledeće SP!

Četvorogodišnji budžet, koji je danas predstavljen Savetu Fifa, predviđa povećanje prihoda od skoro 50 odsto, uglavnom vezano za prava emitovanja i sponzorske ugovore, plus prodaja karata.

Fifa obično daje konzervativne procene budžeta i na kraju premašuje svoje ciljeve. Prihod od 7,5 milijardi evra najavljen u Kataru bio je milijardu evra veći od prognoze.

Takođe postoji i neizvesnost oko toga koliko će utakmica biti odigrano na SP 2026. godine i prodato emiterima, na prvenstvu sa 48 ekipa.

Savet Fifa se u januaru 2017. složio da prvenstvo 2026. ima format sa 80 utakmica sa ekipama koje će igrati u 16 grupa po tri tima, pre nokaut faze u koju će se plasirati 32 tima.

Ovogodišnje prvenstvo u Kataru, koje se završava u nedelju utakmicom Argentine i Francuske, ima 64 utakmice. U prvoj fazi se igralo u osam grupa sa po četiri ekipe.

Proširenje na 48 ekipe je osmišljeno kako bi se ubrzao razvoj fudbala u zemljama koje se retko kandiduju na SP.

Međutim, više od pet godina nakon što je odlučen format za 2026, zvaničnici Fifa ove godine su predložili format od 104 utakmice sa timovima koji će igrati u 12 grupa od po četiri ekipe.

Svetsko prvenstvo 2026. biće odigigrano u 11 gradova u Sjedinjenim Američkim Državama, tri grada u Meksiku i dva u Kanadi.

Fifa razmatra promene uprkos već potpisanim velikim ugovorima o emitovanju.

Ostavite komentar