Dejan Nikolić zvani Kantar iz Vranja pretio stražaru u CZ-u da će ga ubiti!

Dejan Nikolić zvani Kantar iz Vranja, koji je presudom tamošnjeg Osnovnog suda pravnosnažno osuđen na 14 meseci zatvora zbog pretnji vlasnici „OK radija” Oliveri Vladković i finansijskom direktoru ovog medija Svetlani Ivanov (izdržao je kaznu), ponovo će sesti na optuženičku klupu. Ovoga puta, postupak protiv njega vodiće Drugi osnovni sud u Beogradu zbog optužbi da je u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora u Beogradu, 17. avgusta 2022. godine, pretio zaposlenom u zatvoru da će ga ubiti. Početak suđenja zakazan je za 26. oktobar.

– Sumnja se da je okrivljeni navedenog dana, u kantitni Okružnog zatvora u Beogradu, nakon verbalne rasprave, zapretio zapolsenom P. M. „Ubiću ti decu. Šta je za mene da dam za tebe i tvoju porodicu 30.000 evra da vas nema”. Okrivljeni je pretnju ponovio nekoliko puta što je kod oštećenog izazvalo strah i ugroženost za sebe i svoju porodicu – navodi se u optužnici Drugog osnovnog tužilaštva u Beogradu.

Protiv Nikolića se, podsetimo, već vodi postupak pred Osnovnim sudom u Vranju zbog pretnji i napada na bivšeg načelnika Policijske uprave u ovom gradu. Poslednji glavni pretres u ovom postupku, koji je bio zakazan za početak avgusta, odloženo je, kako je tada saopštio ANEM, zato što su spisi predmeta poslati na veštačenje Specijalnoj zatvorskoj bolnici Okružnog zatvora u Beogradu, javlja srpska novinska agencija SIA.

ANEM je tada podsetio da je sredinom jula nestao ceo predmet u Višem sudu u Vranju koje je trebalo da odlučuje na prvostepenu presudu kojom je Nikolić bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog pretnji zaposlenima na „OK radiju”.

Zbog ovog skandala, podneta je krivična prijava protiv NN lica, a Ministarstvo pravde je pokrenulo istragu nad Višim sudom u Vranju, nakon što je ANEM zatražio nadzor nad tim sudom.

U međuvremenu, Nikolić je pravnosnažno osuđena na 18 meseci zatvora jer je ponovio pretnje zaposlenima na „OK radiju”.

Protiv Nikolića se, takođe, vodi postupak zbog optužbi da je pretio bivšoj partnerki.

– Ukoliko sud, nakon sprovedenog dokaznog postupka, Nikolića oglasi krivim za izvršenje krivičnog dela koje mu se stavlja na teret i utvrdi da je on postupao s umišljajem, sud bi prilikom odmeravanja kazne trebalo da uzme u obzir činjenicu da se radi o višestrukom povratniku. Krivični zakonik Republike Srbije predviđa da će sud, ukoliko se radi o učiniocu krivičnog dela učinjenog sa umišljajem, koji je ranije osuđen za umišljajno krivično delo, tu okolnost uzeti kao otežavajuću, ukoliko od ranije osude ili izdržane kazne nije proteklo pet godina. U tom slučaju, sud ne može izreći kaznu ispod granice propisane zakonom ili blažu vrstu kazne, izuzev ako zakon predviđa da se kazna može ublažiti ili ako zakon predviđa da se učinilac može osloboditi kazne, a sud ga ne oslobodi kazne – kaže za „Politiku” Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara.

Ostavite komentar