Dačić: Bajden mi je pričao da mu je deda Irac savetovao da kad god vidi Engleza da ga ubije!

U jučerašnjoj emisiji Aktuelnosti Happy televizije,  Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, govorio je o dolasku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i šta se može očekivati od te posete.

Dačić je rekao da će se on sa šefom ruske diplomatije sastati u utorak, a da će mu tokom boravka u Srbiji domaćin biti ministar Selaković.

Ivica Dačić ističe da je taj sastanak nešto što su i ranije imali kao praksu koju je on ustanovio. Navodi da svake godine je bio jedan sastanak u Moskvi, a jedan u Beogradu.

– Sad taj sastanak dobija mnogo više na važnosti nego u redovnim okolnostima, upravo zbog međunarodne situacije. Sa druge strane, to je dobro, jer pokazuje da nema problema u bilateralnim odnosima Srbije i Rusije.

Govoreći o spoljnom pritisku, koje neke zemlje vrše na Srbiju, Dačić navodi da na njega konkretno se ne vrši prtisak, ali da se verovatno vrši pritisak na predsednika Aleksandra Vučića. Takođe, dodaje i da se vrši jak pritisak na ukupan razvoj odnosa Srbije i Rusije.

Dačić je u emsiiji izjavio da je bilo potrebno mnogo vremena da se izgrade dobri odnosi i da se uspostavi dobra praksa.

– Ja sam se trudio svuda gde su velike zemlje koje su naši prijatelji, da dolaze ovde u Srbiju – dodao je Dačić.

Osim kineskog i ruskog ministra spoljih poslova, on navodi da su u Srbiju dolazili i afrički ministri spoljnih poslova, te da se razvijaju odnosi i sa tim zemljama.

Daćić je objasnio da polazeći od toga šta je glavni interes Srbije, a to je teritorijalni integritet i suverenitet, kao i pitanje Kosova i Metohije, 100 zemalja nije priznalo tzv. Kosovo u GS Ujedinjenih nacija, od ukupno 193.

– Svako ko hoće da pomogne našem nacionalnom interesu je naš prijatelj – dodaje Dačić.

Predsednik skupštine dodao je da Srbija ne treba nikome da se pravda. Navodi i da se nekima ne sviđa što Lavrov dolazi u posetu, ali takođe, nekima se ne sviđa ni to što je Aleksandar Vučić razgovarao sa Putinom, ali Srbija mora da vodi računa o svojim nacionalnim interesima – zaključuje predsednik skupštine.

U vezi sa pristupanjem Srbije EU, Dačić je rekao da se nada da će dočekati taj datum zvaničnog prijema Srbije u Evropsku uniju.

Govoreći o ekonomskim prednostima, sankcijama i EU, Dačić kaže da se pojednostavljeno gleda na celokupnu situaciju. Navodi i da Srbija i Mađarska nisu i istoji poziciji, jer je Mađarska punopravni član EU i bez njene odluke se ne može.

– Mislim da je naša pozicija, koju smo usvojili još na početku sukoba u Ukrajini, jer već drugi ili treći dan smo imali sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, da mi, kad je reč o teritorijalnim integritetu, saglasni smo da taj princip mora da se očuva i osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta, ali nismo uvodili sankcije Rusiji. Ali, mi nisam siguran da Evropska unija zna kakvu politiku vodi, i to ne samo EU. Mislim da Sjedinjene Američke Države jedino znaju kakvu politiku vode. SAD imaju svoj interes koji je idealan, a to je da se kupuje njihov gas.

Govoreći i dvostrukim aršinima Zapada prema Kosovu i Ukrajini, Dačić je ispričao jednu anegdotu o svom susretu sa Bajdenom, koji je tada bio potpredsednik Amerike u administraciji Baraka Obame, tada mu je Bajden rekao: „Ja sam iz Irske. Moj deda mi uvek govorio: „Kad vidiš Engleza, ubij ga“. Ali eto sad sam Amerikanac…“

#Dačić #Bajden #Kosovo

Ostavite komentar