ČLAN KLANA DARKA ŠARIĆA UHAPŠEN U ZAGREBU: Naručio picu, pa pobegao iz zatvora u Danskoj!

Draško Vuković iz Berana, bivši član klana Darka Šarića i svedok saradnik u procesu za krijumčarenje kokaina, koji je u subotu uhapšen u Zagrebu po poternici Argentine, tvrdi da je posredi greška i da je on već odslužio zatvorsku kaznu u Srbiji. Kako su preneli hrvatski mediji, crnogorski državljanin Vuković dao je izjavu istražnom sudiji u Zagrebu da Argentina omaškom nije povukla poternicu za njim. Da li je hapšenje posledica greške ili ne, odlučiće hrvatsko pravosuđe u ekstradicionom postupku.

Vuković je u Argentini optužen zbog 490 kilograma kokaina koji je nađen u jednom stanu. On je 2010. zajedno sa Šarićem uhapšen u policijskoj akciji „Balkanski ratnik”, a godinu dana kasnije, sa još trojicom pripadnika grupe, postao je svedok saradnik i ušao u program zaštite. Nakon što je priznao krivicu i svedočio protiv nekadašnjih saučesnika, Vukoviću je pravosnažno izrečena zatvorska kazna od šest meseci, posle čega je postao slobodan.

Na suđenju Šariću, Vuković je govorio o nabavci kokaina u Argentini. Izjavio je da je njegovo zaduženje bilo da vodi evidenciju troškova, prosleđuje novac za plaćanje droge od južnoameričkih dobavljača i da o tome obaveštava Željka Vujanovića, koji je kako je utvrđeno, bio jedan od najbližih Šarićevih saradnika.

U optužnici za šverc droge iz Argentine navodi se da je Šarić organizovao prebacivanje gotovo dve tone narkotika u Evropu, dok je prevoz brodovima organizovao Rodoljub Radulović, medijima poznatiji kao Miša Banana. Radulović je i danas na međunarodnoj poternici, a u odsustvu je osuđen na devet godina zatvora. Vuković ni u jednoj od svojih izjava nije pomenuo da je šverc droge iz Argentine organizovao Šarić, naglašavajući da je radio po uputstvima Vujanovića.

Sud je utvrdio da je transport žitarica bio paravan da se skoro dve tone droge preveze Radulovićevim brodom „Verti” u Evropu. Trebalo je da se na plovilo prebaci soja u luci San Lorenco, ali je pre soje utovaren kokain kupljen od kriminalnih grupa iz Kolumbije, Bolivije i Perua.

Brod se uputio prema Evropi, a kod Gibraltara kokain je pretovaren na ribarski čamac koji je otplovio ka kontinentu, odnosno ka Grčkoj.

Vuković je pred beogradskim Specijalnim sudom pominjao da je protiv njega podignuta optužnica zbog šverca kokaina i u Argentini, kao i da je za njim raspisana poternica. Naveo je da je taj postupak „na čekanju” dok se ne završi suđenje u Beogradu.

Odgovarajući na Šarićeva pitanja tokom suđenja, Vuković je rekao da ga je drugi svedok saradnik u tom procesu Nebojša Joksović 2005. godine uveo u posao sa drogom, povezujući ga sa izvesnim Nikšićanima u Stokholmu. Uhapsila ga je danska policija kada je kod njega našla 30 kilograma kokaina.

Vuković je na spektakularan način pobegao iz danskog zatvora, 31. marta  2007. jer ga je oslobodila grupa naoružanih saučesnika. Prethodno je naručio picu u zatvor, pa su na taj način njegovi saučesnici ušli. Jedan od njih žestokim udarcem u glavu savladao je stražara i omogućio Vukoviću bekstvo.

Danci su ga posle toga mesec dana krili, a kasnije je pobegao u Argentinu, gde je nastavio da se bavi organizacijom krijumčarenja narkotika. Na suđenju u Beogradu izjavio je i da za šverc droge u Danskoj posle bekstva nije odgovarao, a Šarić je zaključio da ga je beogradski tužilac, dodeljujući mu status svedoka saradnika, „spasao” 18 godina zatvora samo za dansku optužnicu.

U Argentini, Vuković je kupio 1,8 tona kokaina po ceni od 5.000 dolara po kilogramu. U prebacivanje te droge na brodove sa njim je učestvovao i Hrvat Anastazije Martinčić Nindža, koji je zbog trgovine narkoticima odslužio deset godina zatvora u Urugvaju. Po povratku u Beograd, Vuković se sastajao sa pokojnim Draganom Dudićem Fricem, zvanim Zemom koji ga šalje u Urugvaj, odakle je trebalo da se u Evropu otpremi nova pošiljka kokaina.

Dudić je ubijen u maju 2010. u Kotoru. Nakon pada Šarićeve grupe, godinu dana ranije, počinje uspon tada jedinog kotorskog klana – škaljarskog. Dudićeve poslove sa kokainom preuzima Jovan Vukotić, ubijen prošlog septembra u Istanbulu.

Ostavite komentar