Carina na Gradini zaplenila skoro 10.000 cigareta od putnika autobusa!

Carinici su zaplenili skoro 10.000 cigareta od 37-godišnjeg putnika autobusa na graničnom prelazu Gradina, saopštila je danas Uprava carina. Kako se ističe, cigarete marki Karelija i Sobranje pronađene su u njegovim koferima i rancu prilikom kontrole 13. septembra.

Uprava carina podseća da je, nekoliko dana pre toga, kod dvojice putnika koji su imali nameru da se ukrcaju na let za London na aerodromu Nikola Tesla, pronašla u ručnom prtljagu čak 17.000 cigareta marke Malboro.

Uprava carina apeluje na putnike da ne zaborave da je količina akcizne robe koju putnici mogu da nose kao deo svog ličnog prtljaga ograničena svugde u svetu, bez obzira na to koliko rodbina u inostranstvu bila brojna ili lične potrebe velike.

Kako se navodi, u ličnom prtljagu putnika se ne sme naći ni roba trgovačkog karaktera. Deo ličnog prtljaga mogu biti sve stvari koje su putnicima potrebne za vreme putovanja.

Uprava carina podseća da je 14. septembra na beogradski aerodrom iz Bukurešta doputovao putnik u čijem su prtljagu carinici tokom kontrole zatekli 144 trenerke. Takvi slučajevi se, kako se navodi, tretiraju kao pokušaj krijumčarenja radi dalje preprodaje.

Uprava carina apeluje na putnike da ne zaborave da se tehnički uređaji, kao što su laptop, tablet ili fotoaparat, takođe tretiraju kao deo ličnog prtljaga, ali samo ukoliko je reč o korišćenim, a ne novokupljenim uređajima u inostranstvu za koje se prilikom ulaska u našu zemlju plaćaju uvozne dažbine.

Ukoliko se novokupljena roba odmah ne prijavi, već je carinik tokom pregleda otkrije, putnik se od tog trenutka nalazi u carinskom prekršaju i više nema mogućnosti da se predomisli i plati carinske dažbine, navodi se u saopštenju Uprave carina,  prenosi srpska novinska agencija SIA.

Ostavite komentar