Beogradski maraton u punom kapacitetu, 6.700 trkača na ulicama glavnog grada! (VIDEO)

Beogradski maraton, pod sloganom „Prijateljstvo na duge staze“, održaće se u nedelju 15. maja od osam sati, a organizatori su poručili da su veoma srećni što će se posle dve godine ponovo održati u punom kapacitetu.

Beogradski maraton održava se u nedelju, 35. put u istoriji.

„Čast i privilegija je što sam preuzeo najveću sportsku manifestaciju koju Srbija i Beograd imaju i učinićemo sve da maraton ostane prepoznatljiv simbol grada, da budemo regionalni lider i da se svi rado vraćaju u naš grad“, rekao je novi direktor BGD maratona, Darko Habuš, na konferenciji za medije u Skupštini grada.

Prema njegovim rečima, vladalo je veliko interesovanje, sve kotizacije su popunjene i 6.700 trkača učestvovaće u polumaratonu i maratonu, od čega 1.200 stranaca iz 70 zemalja, plus rekordan broj štafeta.

„Zadovoljstvo nam je što ćemo ponovo imati Trku zadovoljstva i pozivam sugrađane da nam se pridruže u što većem broju i podrže trkače. Prethodne dve godine bile su teške zbog pandemije, prvi put smo maraton održali virtuelno, a prošle godine u manjem obimu“.

On je najavio „brzu i spektakularnu trku“ jer dolazi sedam takmičara iz Etiopije, koji imaju vreme na granici rekorda (2:09, 2:10), takođe i kod žena.

„Polumaratonska trka takođe je dobro popunjena, uglavnom sa domaćim i regionalnom šampionima“, zaključio je Habuš.

Već po tradiciji, pravi ritam trkačima davaće trubači i bubnjari i to na četiri lokacije u gradu: na Brankovom mostu, kod „Londona“, na Terazijama, dok u Pionirskom parku latino podrška stiže uz poznati bend Salsa i Punto.

Svi trkači biće u prilici i da na poseban način ovekoveče svoje učešće na ovogodišnjem Beogradskom maratonu pošto je UNIQA osiguranje obezbedila i foto zonu, koja će se nalaziti odmah nakon cilja.

Prvi čovek gradskog sekretarijata za vanredne situacije, Darko Glavaš, istakao je da je Beograd uvek dobar domaćin, a maraton je tradicionalno organizacioni uvod u velike događaje koji nas očekuju.

„Da događaj protekne kako smo zamislili brine više hiljada ljudi“, rekao je Glavaš i dodao da već u subotu uveče kreće zatvaranje delova grada, gde su start i cilj, kao i na trasi maratona i zamolio građane, kao i svih prethodnih godina na razumevanje“, rekao je Glavaš.

Pukovnik Slobodan Jocić iz Saobraćajne policije najavio je izmene režima saobraćaja, koje će, kako je naveo, vršiće se u skladu sa dinamikom trke.

„Mi smo spremni da obezbedimo uslove da se svi osećaju bezbedno“, rekao je Jocić.

Zavod za urgentnu medicinu vodiće brigu o učesnicima, angažovano će biti deset ekipa, spremnih da pruže medicinsku pomoć.

Čuveni meteorolog Nedeljko Todorović izjavio je da maraton startuje od osam, a ne od deset sati kao prethodnih godina, jer će kasnije biti pretoplo.

„Na startu biće oko 16 stepeni, na kraju najviše 25. Odlučili smo se za raniji start zbog ‘sporijih trkača’ i preporuka za njih da uzimaju što više tečnosti“, rekao je Todorović.

Tradicionalno, na maratonu će učestvivati i osobe sa invaliditetom, a kako je rekao Nemanja Radović iz Saveza za osobe sa invaliditet oko 300 njih učestvovaće u Trci zadovoljstva, a oko 15 u polumaratonskoj i maratonskoj trci.

Ostavite komentar