BEOGRAĐANIN PODSTICAO NA TERORIZAM: Podignuta optužnica protiv Igora Despotovića

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal protiv Igora Despotovića stupila je na pravnu snagu. Okrivljenom Despotoviću se stavlja na teret da je izvršio krivično delo javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela

Naime, okrivljeni Despotović se tereti da je kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje krivičnog dela terorizam, iz člana 391. KZ.

Postoji opravdana sumnja da je okrivljeni Despotović , u periodu od početka marta 2020. do 05. februara 2022. godine, na više društvenih mreža administrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u delu naloga, koji je javan i dostupan za sve korisnike, postavio niz sadržaja – tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju organizaciju, koja je od strane Ujedinjenih nacija proglašena za terorističku – „Islamska država“, veličaju njeni pripadnici, poziva na „džihad“, propagiraju i veličaju njeni postupci, poziva na pružanje materijalne pomoći i pristupanje u njene redove, na oružanu borbu, nasilje, ubistva i na samoubilačke akcije i prikazuju snimci istih i, između ostalog, postavio i sadržaj u kome se izdaju uputstva kako treba izvršiti napade i ubijati nemuslimansko stanovništvo, poput opisa metoda trovanja stanovništva gasom „Sarin“ – navodi se u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Ostavite komentar