BAHAĆENJE PARAMA SIROTIH RTS PRETPLATNIKA: Saša Mirković otkrio da Dragan Buljošević ima vinariju i vinograd u Toskani!

Nakon što je Branislav Klašček podneo krivične prijave protiv čelnika RTS-a zbog malverzacija, oglasio se i direktor Hype produkcije.

Proteklih nekoliko dana svedoci smo afere većih razmera u koju je upleten tzv. javni servis Srbije, na čelu sa direktorom Draganom Buljoševićem i zloglasnom urednicom zabavnog programa Oliverom Kovačević, zbog čega su pripadnici MUP-a počeli da češljaju poslovanje nacionalne medijske kuće.

Nakon što je predsednik UO RTS-a Branislav Klanšček obelodanio da je RTS izdvojio u poslednje tri godine čak 14 miliona dinara za nepostojeću emisiju „Jedan dobar dan“, a čiji budžet finansiraju pre svega građani Srbije, te da pojedini voditelji zaposleni u RTS-u prodaju sadržaj preko privatnih produkcijskih kuća, podneo je i krivične prijave protiv odgovornih.

Antonio Ahel/ATAImages
Dragan Buljošević i Olivera Kovačević

Poznati producent Saša Mirković optužio je još prošle godine Buljoševića i Kovačevićevu za malverzacije, tvrdeći da su učestvovali u nameštanju „Pesme za Evroviziju“, a sada je izneo na Instagramu tvrdnje da čelnik RTS-a ima bogato imanje u Italiji.

– Pitam Buljoševića, jer nije srpski ćutati, odakle mu vinograd i vinarija u Toskani. Ja – kao čovek koji je 30 godina u poslu kao pop menadžer, kao neko ko je organizovao 5.000 koncerata, sa timom pobedio na Evroviziji i kao neko s mnogim drugim poslovima u privatnim firmama – nisam uspeo da obezbedim sebi ni vinograd ni vinariju u Toskani. Na tom području u Italiji, jedan ar sređenog vinograda košta od 50.000 do 70.000 evra, pa da sam tužilac, pitao bih odakle njemu taj novac, pored mnogih drugih pitanja – rekao je Mirković.

„Da li je reč o uigranoj šemi?“

Direktor Hype TV, između ostalog, nadovezao se i drugim pitanjima – šta se desilo sa PGP RTS i celom kulturnom baštinom koju ima i firmom „Neksus“ kojoj su ustupljena sva prava?

– Da li je Buljošević raskinuo ugovor, zatim, na koji način vrši odabir filmova i serija koje se emituju na RTS-u i koje se finansiraju? Takođe, iz muzičkog dela priče: zašto Javni servis svojim resursima ne snima emisije za koje su zainteresovani mnogi, a sve to zanima i građane? Da li je RTS-u sa 2.500 zaposlenih potrebna eksterna produkcija ili je reč o uigranoj šemi sa TV licima – kaže Mirković, i dodaje da je apsurdno da jedna voditeljka, korišćenjem opreme RTS-a, RTS-ovih studija i svega ostalog, prima platu dnevno 1.600 evra.

Instagram screenshot / sasa_mirkovic_official
Objava Saše Mirkovića

– Na to smo upozoravali Lukas i ja još prošle godine, na brojna muljanja i s „Pesmom za Evroviziju“, u vezi sa žirijem takođe, a tu se vidi da oni rade sa svojih par produženih ruku – tvrdi Mirković, pa se vraća na program Javnog servisa i finansiranje spoljnih produkcija.

– Ako „Slagalica“ ima najveći rejting, a ne košta ni približno kao pojedine emisije, a za koju mi je Nikola Nešković kao tvorac kviza lično rekao da ne dobija naknadu, zašto onda RTS ne smišlja i druge emisije tog tipa? Je l’ nema kreativnih ljudi u toj medijskoj kući? Ta činjenica vređa sigurno i zaposlene u RTS-u! Zašto je nestao dečji program i zašto Bujošević ne proverava te firme koje imaju jednog zaposlenog, a preko kojih posluje Javni servis? – poručuje Mirković, te se obraća i Aneti Ivanović, urednici „Šarenice“, koja nije zaposlena na RTS-u.

– Pošto se Aneta oglašavala o ovoj temi, pitanje za nju: Kako možeš da budeš urednica emisije iz eksterne produkcije? To onda isto nije emisija RTS-a i, pre svega, kako može da odgovara za program ukoliko nije zaposlena? – zaključuje on.

Buljošević ne odgovara na pozive

Kako bismo proverili tvrdnje estradnog menadžera i direktora Hype TV, pokušali smo da kontaktiramo s Buljoševićem, ali on nije odgovarao na naše poruke i pozive.

Predsednik UO RTS-a Branislav Klanšček podneo je krivične prijave protiv Dragana Bujoševića i Olivere Kovačević, nakon što je u programu javno otkrio da je Javni servis izdvajao novac protekle tri godine za nepostojeću emisiju „Jedan dobar dan“, koja građane Srbije košta oko 14 miliona dinara.

ATAImages/Milan Maričić
Branislav Klanšček

Takođe, on je izneo i problem finansiranja plata. Tačnije, pojedini voditelj,i osim plata i novčanih nagrada, dobijaju i na desetine hiljada evra za rad na emisijama preko privatnih produkcijskih kuća koje se emituju na Javnom servisu. Time je, dodao je on, omogućen sukob interesa.

Na osnovu informacija do kojih smo došli iz dokumenata u kojima se vide troškovi emisija i raznih programa za 2022. i 2023. godinu, jasno se može zaključiti da su nesrazmerno veća novčana sredstva ulagana u programe koje su po pravilu za RTS radile privatne firme, koje su tako ostvarile višemilionske prihode.

Ostavite komentar