Žena iz Požarevca zaražena virusom Zapadnog Nila!

U Opštoj bolnici u Požarevcu hospitalizovana je žena (46) iz mesta Nabrđe kod tog grada, kod koje je identifikovan virus Zapadnog Nila, koji se prenosi sa komaraca na čoveka. Ona je u dobrom opštem stanju i čeka se potvrda prisustva virusa i u drugom uzorku uzetom od te pacijentkinje, saopšteno je na sajtu grada Požarevca.

Zbog toga, a i na osnovu informacije o identifikovanju prisustva virusa u jedinkama komaraca na podrucju Nabrđa, Štab za vanredne situacije Požarevca doneo je zaključak o preduzimanju mera na suzbijanju komaraca na teritoriji tog grada. Večeras će biti sprovedena dezinsekcija na podrucju Nabrđa, dok će u narednim danima tretman biti izvršen i na području celog Požarevca, prenela je srpska novinska agencija SIA.

Inače, virus Zapadnog Nila prisutan je u Srbiji od 2012. godine i u 90 odsto slučajeva prolazi bez simptoma i znakova bolesti.  Zaraženi komarci isključivo virus prenose na potomke i na čoveka, a prenos virusa između dve osobe nije moguć kontaktom.

Zato Institut „Batut” građanima preporučuje da koriste sprejeve protiv komaraca na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom, nose odeću dugih rukava i nogavica, svetle boje i komotnu, kao i da izbegavaju boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru. Preporuka je i da se koriste zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta, ako je moguće, treba boraviti u klimatizovanim prostorima, izbegavati područja sa velikim brojem insekata, poput šuma i močvara.

Takođe, trebalo bi najmanje jednom nedeljno isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki, te ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.

Ostavite komentar