Završen sastanak Vučića sa „velikom petorkom”, obratio se Lajčak

U Predsedništvu Srbije oko 16.20 časova završen je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa „velikom petorkom”, odnosno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i diplomatskim savetnicima lidera Francuske, Nemačke i Italije. Na sastanku u Predsedništvu su bili specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnici za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner i diplomatski savetnik predsednice Vlade Republike Italije Frančesko Talo.

Posle sastanka novinarima se kratko obratio Lajčak koji je rekao da je tema posete bila kako da se napravi napredak u implementaciji sporazuma o normalizaciji i deeskalaciji situaciju u svetlu poslednjih događaja. Lajčak je rekao da „petorka” snažno osuđuje napad na kosovsku policiju 24. septembra i da, kako je rekao, svi počinioci moraju biti privedeni pravdi, te da očekuju punu saradnju Srbije u tom pogledu.

Lajčak: Očekujemo da obe strane rade na deeskalaciji i normalizaciji odnosa

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak  poručio je nakon sastanka da lideri imaju odgovornost prema svojim građanima i da i Beograd i Priština moraju da rade na deeskalaciji i normalizaciji odnosa. „Tu poruku smo preneli predsedniku Vučiću. Srbija i Kosovo su ušle u nove dogovore februara i marta ove godine i mi očekujemo od obe strane da počnu da ispunjavaju svoje obaveze i iz novih i iz starih sporazuma”, rekao je Lajčak.

Istakao je da će dijalog Beograda i Prištine biti na dnevnom redu sastanka ministara spoljnih poslova evropskih zemalja u ponedeljak, a takođe na će o njemu razgovarati lideri EU kasnije tokom naredne nedelje, na Savetu Evrope. „Ova poseta će direktno uticati na te razgovore. Kao što smo mnogo puta rekli, nema evropske budućnosti ni za Srbiju, ni za Kosovo, bez normalizacije njihovih odnosa i primene usvojenih sporazuma o normalizaciji i sadašnjih i onih ranijih. Želimo da vidimo stabilnu, prosperitetnu i evropsku regiju Zapadnog Balkana i zato je dijalog od krucijalne važnosti. Naš razgovor sa predsednikom Vučićem i premijerom Aljbinom Kurtijem će se nastaviti narednnih dana”, zaključio je Lajčak.

Ostavite komentar