Vučić: Samo ja znam ko će biti mandatar!

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić istakao je danas da samo on zna ko će biti mandatar za sastav nove vlade Srbije i poručio da na odluku ko će to biti neće uticati bilo koje ambasade ili strani centri moći.

Vučić je tako odgovorio na pitanje ko će formirati vladu i vesti o tome da trpi pritiske sa zapada i istoka ko treba da formira vladu, i dodao da svakog dana gleda ko sme da bude ministar, ko ne sme.

„Neki koji su mi psovali majku govore da je zapad već odredio ko će biti mandatar i ministri, a u nekim drugim medijima čitam da Moskva određuje. Samo se pitam da li je realno da tako nešto pričaju. Niti me ko šta pita, niti je ko šta rekao. Samo ja znam ko će da bude mandatar. Ne postoji nijedan čovek u zemlji koji misli da zna ko je mandatar”, objasnio je on, prenela je srpska novinska agencija SIA.

Vučić je kazao da ima obavezu da sasluša sve druge parlamentarne stranke, pa da vidi njihove predloge.

Dodao je da nije nemoguće da na osnovu toga promeni svoj stav, ali svakako neće donositi odluke pod pritiskom ambasada ili centara moći.

On je istakao da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji, i da naša zemlja treba da nastavi evropski put i da se dostojanstveno bori za put u Evropu, ali da istovremeno treba da čuvamo svoje.

„Da čuvamo svoje, samostalnost i nezavisnost u odlučivanju, bar dok ne postanemo članica EU. Jer, kada ste član kluba, onda je sve drugačije, ali vam ni tada niko ne oduzima ni glas, ni mozak, ni jezik”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara, da prokomentariše pad popularnosti EU u Srbiji.

Vučić je rekao i da je važno da Srbija bude na evropskom putu zbog vrednosti kojima težimo, zbog ekonomskog napretka, ali i zato što bi neko morao da kaže – a, gde drugo Srbija pripada, ako ne tom društvu.

Vučić je istakao da Srbija plaća veliku cenu zbog svoje politike vezano za sankcije Rusiji i naglasio da će Srbija nastaviti da se pridržava principa koji se drugi ne drže.

„Ponekad bi u politici, posebno u međunarodnoj, bilo dobro, a najbolje bi bilo da se to čini uvek, da se poštuju principi, moral i međunarodno pravo, onako kako se ponaša Srbija”, poručio je on.

Vučić je na pitanje za stav Srbije prema ukrajinskoj krizi i cenu koju plaća Srbija, odnosno pisanje pojedinih medija da Srbija priprema uvođenje sankcija Rusiji, rekao da ne želi da komentariše novinske napise.

„Ponekad čovek može da bude očajan kada gleda novine različitih strana, gde vidite potpunu neobjektivnost, navijačku ostrašćenost, na jednoj prema ruskoj strani, a na drugoj antirusku ostrašćenost. Kada čitate, pitate se da li je moguće da ljudi koji žive u Srbiji imaju nešto što je važnije, a to su pozicija i interesi Srbije”, naglasio je on.

Vučić je rekao da je ponosan na činjenicu što u Srbiji ne postoje antiukrajinska ni antiruska histerija, što ne dozvoljavamo da neko uništi spomenik ukrajinskom pesniku Tarasu Ševčenku u Novom Sadu, što su neki pokušali, ali ni delo Dostojevskog, Tolstoja, Gogolja.

Ostavite komentar