VASKRSNUĆE GRAMOFONA: Prodaja ploča nadmašila prodaju diskova!

Prodaja vinilskih ploča je, prvi put od 1987. godine, nadmašila prodaju diskova u Sjedinjenim Američkim Državama, javlja Bi-Bi-Si, prenosi portal Hype TV.

Nešto iznad 41 milion gramofonskih ploča prodato je 2022. godine, u vrednosti od 1,2 milijarde dolara, dok je prošle godine prodato 33 miliona diskova u vrednosti od 483 miliona dolara.

Prihod od snimljene muzike u SAD porastao je sedmu godinu zaredom i dostigao rekordnih 15,9 milijardi dolara. Prihod od snimljene muzike u 2022. godini porastao je za šest odsto, prema izveštaju koji je objavilo Udruženje izdavačke industrije Amerike (RIAA), uglavnom zahvaljujući strimingu, ali i prodaji fizičkog muzičkog formata.

Izveštaj je otkrio da je prihod od fizičkih muzičkih formata stalno rastao tokom godina, obeležen „izvanrednim oživljavanjem” u 2021. godine, nakon što je smanjen tokom prve godine pandemije, 2020. godine.

Prošlogodišnji prodaji vinil ploča potvrđuju da vinil „utvrđuje svoju poziciju kao stalni deo savremenog muzičkog tržišta”, rekao je direktor RIAA i Mič Glejzer.

Ostavite komentar