UHAPŠEN JEDAN OD NAJTRAŽENIJIH HRVATSKIH BEGUNACA: Bio glavni za transport droge iz Kolumbije u Evropu, radio za srpskog ESKOBARA!

Jedan od najtraženijih hrvatskih begunaca, 37-godišnji Manuel Vulić, uhapšen je u KOLUMBIJI. Kako piše portal Semana, on je uhapšen u akciji kolumbijske policije i Interpola. Sa sobom je imao lažna slovenačka dokumenta.

On se predstavljao pod imenom Borut Mozgan, a kolumbijski mediji navode da je u Kolumbiji živeo oko tri godine i predstavljao se kao međunarodni policajac angažovan u diplomatskim misijama.

Agencija iz SAD obavestila je Kolumbiju da je Vulić u njihovoj zemlji. Uhapšen je u gradu Pereira na zapadu Kolumbije. Kolumbijski mediji navode da je Vulić navodni vođa međunarodne organizacije koju čini nekoliko hrvatskih državljana, a koja se navodno bavi švercom kokaina iz Kolumbije u Evropu.

Uvidom u dosije u koji je Semana imao uvid, istraga pokazuje da se mreža koju vodi Vulić osim trgovine drogom bavi i ubistvima te kupovinom, prodajom i proizvodnjom oružja i eksploziva iz Bosne i Hercegovine.

Navode da je Vulić poznat po nadimku „Veneno“, ima 37 godina i rođen je Zagrepčanin.

„Za njim traga USKOK zbog krivičnih dela neovlašćena proizvodnja i promet droge uz učešće u zločinačkom udruženju, teško ubistvo i nedozvoljeno pribavljanje oružja i eksplozivnih materija“, rekao je Semanu istražitelj.

Radio je za srpskog Eskobara Darka Šarića

Podsetimo, sredinom aprila podignuta je optužnica protiv osam hrvatskih državljana za šverc najmanje 609 kilograma kokaina iz Južne Amerike u vrednosti većoj od 16,4 miliona evra, koji su potom preprodali. Kokain je preuzet preko luke u Pločama. USKOK je predložio da se okrivljenima oduzme 3.415.422,32 eura neimovinske koristi. Za osmoricu je takođe zatraženo produženje pritvora.

To je navodno hrvatska strana priče o „srpskom Eskobaru“ Darku Šariću, koji je uhapšen pre godinu dana u Beogradu, dok je bio u kućnom pritvoru. Kako prenosi Večernji list, među osam optuženih koji su radili sa Šarićem i švercovali i prodavali kokain vredan preko 16,4 miliona evra u zemlje EU su Petar Ćosić, Manuel Vulić, Ante Vrcan i Oliver Ćokara.

Prvooptuženi je Petar Ćosić, za koga se veruje da je bio od poverenja balkanskog narkobosa Darka Šarića.

Ali droga nije bila jedina stvar sa kojom su se bavili. USKOK ih tereti i za planiranje ubistva muškarca u Ekvadoru.

Kako je navedeno, prvookrivljeni je, radeći sa osobom iz Srbije, tokom 2020. i na samom početku 2021. godine odlučio da će u Ekvadoru ubiti osobu za koju su verovali da je delovala mimo njihovih dozvola. Kako su istražitelji utvrdili, da bi tom licu na podmukao način oduzeli život, u zajedničkoj akciji su povezali drugookrivljenog i više nepoznatih osoba. Drugooptuženi je bio zadužen za proveru kretanja osobe čiju su smrt planirali u Ekvadoru, kao i angažman ubica. Tu osobu, koja je u međuvremenu preminula, pratila je u Ekvadoru nepoznata osoba koja je trebalo da plati počinioce ubistva.

Pokušaj atentata dogodio se 13. novembra 2020. godine u Guaiakilu, ali uprkos velikom broju hitaca, žrtva nije umrla, već je zadobila povrede opasne po život, zbog čega je odmah prevezena u bolnicu. Nakon što su obavešteni da je žrtva samo ranjena, prvookrivljeni i lice iz Srbije, u daljoj nameri da svoj plan sprovedu do kraja, dali su nalog drugookrivljenom da organizuje ubistvo dok se žrtva leči. Za novi pokušaj ubistva angažovane su dve osobe iz Kolumbije, ali dogovor nije realizovan jer je jedan od njih uhapšen. Nakon puštanja iz bolnice, žrtvi se stanje gotovo odmah pogoršalo i od ranijih povreda je preminula.

Ostavite komentar