Teksas istražuje optužbe koje izneo Ilon Mask na račun Twitter-a da nije prijavio tačan broj botova

Državni tužilac Teksasa Кen Pakston pokrenuo je u ponedeljak istragu Tvitera zbog navoda da je kompanija pogrešno predstavila broj botova na svojoj platformi, tvrdnja koja bi, ako se pokaže kao istinita, naškodila potrošačima i preduzećima koji koriste Tviter platformu.

Suosnivač i direktor Tesla korporacije Ilon Mask zapretio je da će odustati od dogovora da za 44 milijarde dolara kupi kompaniju Tviter ukoliko ta društvena mreža odbije da mu dostavi podatke o bot nalozima.

Mask je u pismu kompaniji naveo da su oni u „jasnom kršenju“ obaveza prema njemu i upozorio da zadržava pravo da otkaže sporazum o kupovini.

Veliki broj bot naloga ne samo da smanjuje mogućnosti realnih korisnika na platformi, već može i da poveća vrednost kompanije i troškove poslovanja sa njom, čime se direktno nanosi štetu potrošačima i preduzećima – konkretno, potrošačima i preduzećima u Teksasu- objasnili su iz  Paktonove kancelarije u izjavi za Fox Business.

Advokati milijardera su pretnju uputili u pismu, danas poslatom Tviteru, u kojem se navodi da je Mask od 9. maja, mesec dana posle njegove ponude da kupi kompaniju, više puta tražio informacije kako bi mogao da proceni koliko je od 229 miliona naloga na Tviteru lažno.

U pismu advokati navode da je Tviter ponudio jedino da pruži detalje o svojim metodama testiranja i tvrde da je to „jednako odbijanju“ Maskovog zahteva za dobijanje podataka.

„Teksašani se oslanjaju na javne izjave Tvitera da su skoro svi njihovi korisnici stvarni ljudi. To nije važno samo za redovne korisnike Tvitera, već i za teksaška preduzeća i oglašivače koji koriste Tviter“, rekao je Pakston.

Ovaj potez države Teksas dolazi usred eskalacije tenzija u nastojanju Ilona Maska da preuzme Tviter, zbog čega su generalni direktori SpaceКs-a i Tesle naveli da na Tviteru ima znatno više botova nego što kompanija tvrdi.

Musk je rekao da ako su 25 odsto korisnika Tvitera botovi, onda bi i dogovorena cena Tvitera „apsolutno“ trebala da košta 25 odsto manje.

#IlonMask #Tviter #Botovi #Teksas

 

Ostavite komentar