Švedski političar poziva migrante Sirijce, Avganistance i Somalijce da se vrate ako njihova integracija ne uspe

Populisti iz partije Švedske demokrate (SD) pozvale su na repatrijaciju Sirijaca, Avganistanaca i Somalijaca, ukazujući na njihovu stopu nezaposlenosti i veliki broj onih koji se nisu integrisali.

Lider stranke Džimi Akeson i portparol migracione politike Ludvig Aspling rekli su da švedska vlada treba da učini da vrati migrante u njihove domovine ukoliko se oslanjaju na državne beneficije i ne uspeju da se integrišu u švedsko društvo.

– Od 2010. godine, Švedska je odobrila preko 1,2 miliona boravišnih dozvola, što je više od jednog novog Štokholma. Nezaposlenost je skoro pet puta veća među onima koji su rođeni u inostranstvu u poređenju sa onima koji su rođeni u zemlji. –  izjavila su dvojica političara SD-a.

Oni dodaju da među Sirijcima, Avganistancima i Somalijcima polovina odraslih zarađuje manje od 100.000 švedskih kruna (8.189 funti/10.235 dolara) godišnje, što nije dovoljno za opstanak.

Dvojica političara SD-a smatraju da neuspesi poslednjih decenija pokazuju da remigracija mora biti opcija, napominjući da iako Švedska daje subvencije za one koji žele da se vrate u svoje matične zemlje retko ih ko uzima.

Akeson i Aspling su takođe naveli danski pristup repatrijaciji migranata, citirajući ministra danske vlade Matijasa Tesfajea, koji je ranije izjavio da je njegov cilj da Danska primi nula tražilaca azila .

Кoncept remigracije koristio je i bivši francuski predsednički kandidat Erik Zemur tokom svoje kampanje ranije ove godine. Populista je rekao da želi da stvori novo vladino ministarstvo koje bi se bavilo tim pitanjem.

Zemur je predložio da se najmanje milion migranata vrati u njihove zemlje u periodu od pet godina. Anketa objavljena krajem marta otkrila je da oko dve trećine Francuza podržava masovnu remigraciju ilegalaca, stranaca na listama za posmatranje terorista i stranih kriminalaca.

#Migranti #Švedska

 

Ostavite komentar