SUTRA POČINjU POJEDINAČNI ŠAMPIONATI SRBIJE ZA ŠAHISTE I ŠAHISTKINjE: Ivić želi treću uzastopnu titulu!

Svi olimpijci na okupu. – Šahovski savez Srbije pokreće akciju povratka drevne igre u škole. – Međunarodni letnji festival Srbija open od 16. do 24. jula u beogradskom „Metropolu”

U Senti se od sutra do 14. juna održavaju pojedinačni šampionati Srbije za šahiste i šahistkinje. Upadljivo je jaka apsolutna konkurencija, gde će na okupu biti sva petorica standardnih olimpijaca: Alekandar Inđić, Robert Markuš, Velimir Ivić, Ivan Ivanišević i Miloš Perunović. Sastav će biti dovoljno jak i bez Alekseja Sarane i  Aleksandra Pretkea, dvojice Rusa koji su ove godine prešli na našu listu i preuzeli njen vrh.
Sutrašnji start u Senti bio je jedan od povoda konferencije u Medija centru u Beogradu. Turnirske brojeve za obe kategorije je izvukao velemajstor Velimir Ivić, aktuelni šampion Srbije, a postupkom je rukovodila međunarodni sudija Jasna Šakotić, glavni arbitar u Senti.

– Jako se radujem početku – rekao je branilac titule Velimir Ivić. Poslednje dve godine sam pobedio, redovno sam igrao uspešno, tako da mi turnir veoma prija. Organizacija je uvek bila na zavidnom nivou. Nadam se trećoj uzastopnoj tituli.

Pored predstojećih šampionata, od kojih će ženski po sastavu, na žalost biti slabiji, teme konferencije bile su predstojeće aktivnosti ŠSS. Najznačajnija je akcija povratka šaha u škole, ne da bi se stvarali reprezentativci, nego da bi se pomogao normalan psihofizički razvoj dece. O tome je govorio predsedmik ŠSS Dragan Lazić:

– Više nego ikada se pokazuje koliko bi prisustvo šaha u školama imalo pozitivnog uticaja na mlade. Pokrenućemo akciju da se šah ponovo vrati u obrazovni sistem i ozbilju medijski kampanju.

Međunarodni sudija Nebojša Baralić je podsetio na prethodni period ozbiljnijeg ulaska šaha u obrazovni sistem:

– Šah je 2006. bio izborni predmet od prvog do četvrtog, a od 2007. i od petog do osmog razreda. Međutim, reformom školskog sisema izgubio je svoj status. U Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja se rade programi da šah bude slobodna nastavna aktivnost. Po zakonu to može od petog do osmog razreda, a mi smatramo da šah mora da dođe u kontakt sa decom mnogo ranije. Nije cilj nije da pravimo velemajstore, već da omasovimo šah, da deca poštuju protivnika, da im igra pomogne da idu kroz život.

Ovog leta biće održano treće međunarodno otvoreno prvenstvo Srbije. O novom formatu jednog od najvažnijih turnira kod nas govorio je potpredsednik ŠSS Aleksandar Mijić:

– Međunarodni letnji festival Srbija open održaće se od 16. do 24. jula u beogradskom hotelu „Metropol” i sastojaće se od nekoliko turnira. Na Master turniru pravo učešća imaju svi šahisti i šahistkinje bez obzira na titulu i rejting, a nagradni fond je 23.500 evra. Turnir amatera je za rejting između 1.600 i 2.200 poena, a na turniru početnika je maksimalni rejting 1.700 poena. Četvrti je turnir izazivača sa maksimalnim rejtingom 2.400. Prvi put ćemo imati kvalifikacioni brzopotezni turnir, od 17. do 21. jula, zatim finalni i turnir po ubrzanom tempu.

Uz osvrt na finansijsku situaciju i akcije za pomoć klubovima, mladima i kampovima, predsednik ŠSS Dragan Lazić se osvrnuo i na prelazak stranaca u našu šahovsku federaciju:

– Mi nemamo razloga da u toj proceduri odobravanja kažemo ne. Savez ne traži pojačanja, ali ukoliko strani igrač želi da predstavlja Srbiju nećemo biti protiv.

Na ovogodišnjim šampionatima neće biti onih koji su nedavno prešli, ali već sledeće godine je realno da se kvalifikuje po dvoje u obe konkurencije.

Ostavite komentar