Stoni tenis invalidi: Svetski kup Laško, zalet za svetsko prvenstvo u Španiji

Od sutra do subote u slovenačkom Laškom održava se Svetski kup za stonotenisere sa invaliditetom na kojem će se sakupljati bodovi za predstojeće Svetsko prvenstvo od 6. do 12. novembra u španskoj Granadi. Na prvom ovogodišnjem bodovnom turniru našu reprezentaciju će predstavljati ukupno devet takmičara.

U ženskoj konkurenciji boje naše zemlje braniće Stanislava Perić Ranković, Nada Matić, Ana Prvulović i Sanja Mijatović, sve u kolicima, i u muškoj konkurenciji Mitar Palikuća, Goran Perlić, Boris Soiljković, Mladen Ćirić (kolica) i Aleksej Radukić u kategoriji stojećih stonotenisera. Prvi put Svetska paraolimpijska organizacija uvela je nove discipline na svim kontinentalnim i svetskim takmičenjima, a to je „mešoviti dubl“ ili popularni „miks“ i „dubl“ pa će to biti svojevrstan test, a ujedno i novi izazov ne samo za našu reprezentaciju.

„Došli smo u Laško sa našom proverenom reprezentacijom koja je donela odličja sa svih evropskih i svetskih takmičenja. Dobro smo se spremali i uvek očekujemo dobre rezultate. Osim pojedinačnog takmičenja koje se boduje za Svetsku rang-listu uslediće i nove kombinacije prema novim pravilima u „dublu“ i „miksu“ pa će to praktično biti i prvo opipavanje snaga i mogućnosti na svetskom nivou u novim reprezentativnim kombinacijama“, kaže trener naše selekcije Srđan Tomičić.

Jedan od naših „najzaposlenijih“ reprezentativaca na Svetskom kupu u Laškom biće talentovani takmičar novosadske „Tvrđave“ Mladen Ćirić koji će se u pojedinačnoj konkurenciji nadmetati u kategoriji tri, a osim toga će imati okršaje u još dve discipline, dublu i miks dublu. U mešovitom dublu će nastupati sa osvajačicom svetskih i paraolimpijskih igara iskusnom Stanislavom Perić Ranković, a u dublu takođe sa našim reprezentativcem svetske klase Mitrom Palikućom.

„Ostaje mi žal za plasmanom u završnicu proteklog evropskog šampionata u Švedskoj, gde su mi mečevi za medalju izmakli za poen. Imao sam dosta vremena da se spremim za ovogodišnja međunarodna takmičenja, u dobroj sam formi i verujem da ću na sva tri fronta maksimalno doprineti da naša reprezentacija postigne što bolje rezultate“ – sa nestrpljenjem očekuje ovogodišnja nadmetanja naš reprezentativac Mladen Ćirić.

Najmlađi u našoj reprezentaciji je Aleksej Radukić, trostruki prvak Srbije u kategoriji stojećih stonotenisera sa invaliditetom u klasi osam. Osim u pojedinačnoj konkurenciji on će se boriti i u dublu sa odličnim belgijskim reprezentativcem Markom Ledoksom.

„Verujem da ću ostvariti dobre rezultate i da ću do kraja godine sakupiti dovoljno bodova na Svetskoj rang-listi koji će me odvesti na svetski šampionat u Španiji. Neće biti lako u Laškom, ali svaki moj nastup na međunarodnoj sceni mi donosi novo samopouzdanje na putu ka ostvarenju ovogodišnjeg cilja“ – kaže dvadesetdvogodišnji Radukić.

Stručni štab naše reprezentacije čine bivši provereni igrači i trenerski stručnjaci Zlatko Kesler, Ilija Đurašinović, Lazar Kurteš i Srđan Tomičić.

Ostavite komentar