ŠTA USPORAVA PROCES ZA SILOVANjA U ŠKOLI GLUME: Suđenje Aleksiću trajaće još najmanje godinu dana!

Okrivljeni je odbio da odgovara na pitanja jer mu je odbrana slaba, kaže zastupnik žrtava Jugoslav Tintor. – Još se ne zna kada će svedočiti Milena Radulović i Iva Ilinčić

Suđenje Miroslavu Aleksiću, učitelju glume optuženom za više krivičnih dela silovanja i seksualnog uznemiravanja, traje duže od godinu dana. Do sada je bilo zakazano 12, a održano osam ročišta. Okrivljeni je odbranu iznosio na pet ročišta, a zatim su saslušane tri oštećene devojke.

Javnost je stekla utisak o prilično usporenoj dinamici ovog suđenja, s obzirom na to da su vesti o ovoj aferi izazvale veliku medijsku pažnju pre više od dve godine kada je Aleksić uhapšen.

– Glavni pretres obeležilo je maratonsko iznošenje odbrane okrivljenog Aleksića, koje je trajalo oko godinu dana. Međutim, Aleksić je posle toga odbio da odgovara na pitanja, jer mu je odbrana slaba i zna da bi se urušila kao kula od karata – kazao je Jugoslav Tintor, zastupnik nekoliko oštećenih devojaka.

Okrivljeni je u sudnici više pričao o sebi i svom liku i delu, nego o onome što mu se optužnicom stavlja na teret.

– Stiče se utisak da je u sudnici više vodio računa o tome šta će mediji objaviti, nego šta će od dokaza osporiti i na koji način. Svojom opširnom odbranom pokušavao je da skrene pažnju sa predmeta optužbe i da zatrpa sud brojnim pričama, kako se od šume ne bi videlo drvo – naveo je Tintor.

Podsetimo, Miroslav Aleksić uhapšen je u januaru 2021. i od tada je prošlo više od dve godine. Suđenje je počelo u februaru 2022. Posle odbrane optuženog, saslušane su dve oštećene, a treća je juče dala iskaz na glavnom pretresu.

– Saslušanje prve žrtve trajalo je izuzetno dugo, jer je odbrana postavila više stotina pitanja devojci koja je ceo iskaz u istrazi dala na samo tri kucane stranice. Međutim, devojka je na sva pitanja odgovorila vrlo ubedljivo i mislim da su svi u sudnici prepoznali verodostojnost i iskrenost odgovora koje je dala – napomenuo je advokat.

Naglasio je da je sud uočio da se procesna prava odbrane u sudnici zloupotrebljavaju i da je jedini cilj ispitivanja da traje što duže kako bi suđenje trajalo unedogled.

– Kada je to uočio, sud je onemogućio zloupotrebu prava odbrane tako što je dopuštao samo ona pitanja koja imaju veze sa optužbom i činjenicama od značaja za dokazivanje, pa je saslušanje naredne žrtve trajalo znatno kraće – rekao je Tintor.

Pitali smo zbog čega se ovo suđenje ne zakazuje češće.

– Sud zakazuje po jedan pretres na svakih mesec dana, pretpostavljam zbog toga što mora da sudi i druge predmete, tako da se ovom ne daje nikakav prioritet. Kao punomoćnik žrtava nisam ni tražio da bude prioriteta, već sam zahtevao da se vreme u sudnici produktivno iskoristi tako što ne treba da se ponavlja nešto što je već rečeno u istrazi i konstatovano u zapisnicima i treba da se raspravljaju samo oni detalji koji su od značaja za dokazivanje – objasnio je Tintor.

Dodao je da u sudnici nikada nije bilo rasprave o vremenskoj dimenziji suđenja, jer sud ne može da predvidi koliko će pretres potencijalno trajati. Međutim, sud je dužan da sprovede postupak bez odugovlačenja.

– Odbrana može da koncipira strategiju koja je najpovoljnija po okrivljenog. Njen cilj može biti da postupak traje što je moguće duže, jer je najčešće „vreme najbolji advokat” – naveo je Tintor.

Sudsko veće nije kao prve svedoke pozvalo Milenu Radulović i Ivu Ilinčić, koje su prve prijavile Aleksića, već je izvođenje dokaza započelo svedočenjem drugih oštećenih.

– Ne mogu da prognoziram kada će njih dve biti saslušane. Ono što mogu da kažem jeste da će biti saslušane u sudnici, a ne iz posebne prostorije, jer nisam zatražio da imaju status posebno osetljivih svedoka. Kako su imale snage da javno istupe i ispričaju šta su sve proživele, uveren sam da će imati snage i da u sudnici daju iskaz i odgovore na sva pitanja. Inače, sud je odbio da suočava Aleksića i žrtve, jer je i samo svedočenje žrtve u prisustvu javnosti u ovakvom predmetu vrlo teško i podrazumeva sekundarnu viktimizaciju. Uveren sam da će devojke imati dovoljno snage da prođu kroz sudski proces, uz razumnu traumatizaciju koja je neizbežna – kazao je Tintor.

Smatra da nije realno očekivati da se suđenje može okončati u narednih godinu dana. Nakon saslušanja žrtava, predstoji saslušanje svedoka i veštaka i čitanje pisanih dokaza.

– Devojke koje zastupam shvataju da je pravda uvek spora, ali veruju i da je dostižna. Važno je razumeti da ovo nije privatna parnica žrtava protiv Aleksića. Ovo je postupak u kojem Republika Srbija dokazuje optužbe protiv okrivljenog Aleksića. Cilj žrtava je da pravda bude zadovoljena, a cilj države je da dokaže optužbu i sankcioniše krivično delo – naglasio je Tintor.

Ostavite komentar