„SLIKARSKA MAFIJA“: Potraga za autorom savršenog falsifikata!

Osumnjičeni za prodaju lažnih slika Lazara Vozarevića pušteni na slobodu. U igri nisu samo oni koji su prodavali već širi krug ljudi, kaže sagovornik upućen u istragu.

B. O. i A. I., koji su uhapšeni pod sumnjom da su prodali više lažnih slika tvrdeći da je reč o originalnim delima istaknutog umetnika Lazara Vozarevića, nisu zadržani u pritvoru.

Uobičajeno je da sud u ranoj fazi istrage odredi pritvor osumnjičenima da se ne bi dogovarali među sobom i da ne bi uticali na svedoke tokom istrage, ali se u ovom slučaju to nije dogodilo. Naš sagovornik upućen u detalje ovog slučaja smatra da je sporna takva odluka suda i da sada lako može pasti u vodu osmomesečni rad policije i tužilaštva koji su dali sve od sebe radeći na ovoj akciji.

„Pošto im pritvor nije određen, siguran sam da će se oni dogovarati. U ovoj ’igri’ nisu samo osumnjičeni već je to širi krug ljudi i njihovi nalogodavci. Da li je Srbija crna tačka Evrope za falsifikate”, pita se naš sagovornik.

Osumnjičeni B. O. i A. I. privedeni su 22. novembra. Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je, nakon saslušanja 24. novembra, predložilo sudu da im odredi pritvor do 30 dana. To je predloženo jer tužilaštvo smatra da postoji mogućnost da će osumnjičeni ometati postupak uticanjem na svedoke, da će boravkom na slobodi u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, a u odnosu na osumnjičenu B. O. i jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva. Osumnjičeni su na saslušanju u tužilaštvu negirali izvršenje krivičnog dela i odbili su da odgovaraju na pitanja tužioca.

„Tužilaštvo se žalilo na odluku suda kojom je odbijen pritvor, ali šteta je već napravljena”, dodaje naš sagovornik.

U krivičnoj prijavi Prvog odeljenja Uprave kriminalističke policije navodi se da su B. O. i A. I. krivično delo učinili u toku 2021. godine, tako što su na prodaju nudili navodno originalna dela slikara Lazara Vozarevića. Naknadnim proverama i veštačenjem utvrđeno je da slike nisu originalne već falsifikati, i na taj način su doveli u zabludu oštećene I. M. i V. V. Osumnjičena B. O. je oštećenom I. M. prodala tri slike i sebi pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 25.000 evra, navode u policiji. Takođe, A. I. je V. V. prodao tri slike i sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 33.000 evra.

„Odjednom su se pojavile slike Lazara Vozarevića veoma povoljno. Pretpostavlja se da je jedan od oštećenih galerista kupio umetnička dela kako bi ih, verujem, preprodao za mnogo više novca”, otkriva naš sagovornik.

On kaže da su se stručnjaci koji su utvrđivali autentičnost umetničkih dela sa jednom slikom baš ’namučili’ jer je bila majstorski urađena kopija. Još jedna slika bila je izuzetna kopija Vozarevića, dok se kod jedne na prvi pogled videlo da nije Vozarevićevo delo.

Tužilaštvo je preciziralo da će u toku istrage ovog slučaja biti ispitani oštećeni, kao i ostali svedoci, a naređeno je veštačenje i preduzete su druge radnje radi donošenja odluke o daljem toku postupka.

„Sigurno je da ukoliko su dokazi jaki, a jesu jaki budući da se sumnja da su prevarili oštećene za višemilionske iznose u dinarima i da je utvrđeno da su slike falsifikati, osumnjičeni nemaju velike šanse na suđenju. Za to krivično delo zaprećena je kazna od dve do deset godina zatvora”, kaže naš sagovornik.

On smatra da navedena kazna očekuje i one koji su u delu celog lanca falsifikata, a posebno organizatora svega, kao i umetnika koji je napravio lažne Vozarevićeve slike.

„Siguran sam da će istražni organi ubrzo doći i do tog umetnika jer nema mnogo takvih majstora koji su u stanju da gotovo savršeno falsifikuju Vozarevićevo umetničko delo”, zaključuje naš sagovornik.

Lazar Vozarević (1925–1968) bio je srpski slikar i likovni pedagog, koji je na likovnu scenu Srbije stupio 1951. na zajedničkoj izložbi „Jedanaestorice” radovima koji su nastali pod uticajem Sezanovog realizma i Pikasove plave faze. Pored uljanog slikarstva bavio se mozaikom i ilustracijama. Posle njegove smrti u rodnoj Sremskoj Mitrovici osnovana je Galerija „Lazar Vozarević”, u kojoj je izložen najveći broj likovnih dela.

Vozarevićeve slike imaju izuzetnu vrednost. Po rekordnoj ceni za neko delo umetnika koji je stvarao na našim prostorima posle Drugog svetskog rata, u poznatoj aukcijskoj kući u Vindzoru (Konektikat, SAD), 5. februara, prodata je slika „Krug” Lazara Vozarevića, iz kolekcije Davida Rokfelera.

Ostavite komentar