SAZNAJEMO: Bajden šalje Ukrajini RAKETE DUGOG DOMETA!

Predsednik SAD Joe Biden poslaće Ukrajini dalekometni raketni sustav u sklopu novog sigurnosnog paketa vrednog 700 miliona dolara, koji će biti objavljen danas, saznaje iz poverljivih izvora srpska novinska agencija SIA.

Ukrajinski zvaničnici traže sustave većeg dometa kako bi se odbranili od tekućih napada Rusije. Ovo saopštenje dolazi samo dan nakon što je Biden rekao da Sjedinjene države „neće poslati Ukrajini raketne sustave koji mogu pogoditi Rusiju“.

Biden je napisao da je „odlučio da će Ukrajincima osigurati naprednije raketne sustave i oružje koje će im omogućiti preciznije pogađanje ključnih ciljeva na bojnom polju u Ukrajini“.

„Američki cilj je jednostavan: Želimo videti demokratsku, nezavisnu, suverenu i prosperitetnu Ukrajinu sa sredstvima da se odvrati i obrani od daljnje agresije“, napisao je Biden.

Visoki zvaničnici administracije koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su u Utorak da će SAD poslati HIMARS (Raketni sustavi visoke mobilnosti) u Ukrajinu. Oni su u razgovoru s novinarima rekli kako su ukrajinski zvaničnici dali Sjedinjenim Državama uveravanja da će se rakete koristiti samo u Ukrajini i da neće biti korišćene na ruskoj teritoriji.

Jedan zvaničnik je rekao da je domet raketnog sustava HIMARS oko 80 kilometara ili otprilike 48 milja.

Oni su kazali kako će vlada takođe osigurati radare za nadzor vazduha, dodatne javeline, kao i protivoklopno oružje.

Ovo je jedanaesti sigurnosni paket koji je Bidenova administracija poslala Ukrajini.

Sjedinjene države obavezale su se poslati dodatnih 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini nakon što je Kongres usvojio dvostranački paket pomoći.

Paket, koji je Biden potpisao u avionu tokom putovanja u Aziju ranije ovog meseca, namenjen je Ukrajini jer se ruska invazija približava četvrtom mesecu.

Paket pomoći uključivao je više od 20 milijardi dolara Pentagonu za pružanje oružja Ukrajini, obaveštajnih podataka i obuke, te gotovo 14 milijardi dolara za State Department za pomoć u hrani, pomoć izbeglicama i druge diplomatske programe.

Ostavite komentar