Rastu tenzije između Grčke i Turske oko migranata ALI i nekoliko ostrva u Egeju!

Tenzije između Grčke i Turske rastu poslednjih dana pošto je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da više neće voditi razgovore sa grčkim premijerom Кirijakosom Micotakisom i optužio grčkog lidera da pokušava da blokira prodaju američkih borbenih aviona Turskoj.

Turski ministar spoljnih poslova Mehmet Čavušoglu otišao je korak dalje ove nedelje, navodeći da je turska vlada spremna da ospori suverenitet različitih istočnih ostrva u Egejskom moru, navodeći : „Grčka je prekršila status ostrva u istočnom Egeju, tako da Grčka mora da razoruža ova ostrva. U suprotnom, debata o suverenitetu će početi.”

Nakon pandemije koronavirusa ponovo je povećan priliv migranata. Erdogan je prethodno ispunio pretnje da će „otvoriti kapije“ Evrope i dozvoliti migrantima da pređu u Grčku. Kopnena granica u Evrosu je potom zatvorena zbog izbijanja pandemije.

Broj migranata koji pokušavaju da pređe Egejsko more iz Turske u Grčku raste. Grčka tvrdi da su njene vlasti od početka godine odbile čak 40.000 migranata.

Grčka tvrdi da sve više migranata pokušava da pređe iz Turske poslednjih nedelja i da je grčka obalska straža do sada odbila najmanje 40.000 ljudi koji su pokušali da ilegalno pređu granicu.

Neki sumnjaju da turska vlada možda dopušta većem broju migranata da pređe u Grčku, a Mark-Antoan Pineau, iz nevladine organizacije ASIA sa Samosa, kaže za veb stranicu InfoMigrants: „Doduše, blagi vremenski uslovi delimično objašnjavaju ove pokušaje dolazaka , ali postoji i zabrinjavajuće političko objašnjenje.”

 

 

Ostavite komentar