PREVARA SA KRIPTOVALUTAMA: Razbijena kriminalna mreža, hapšenja i po Srbiji!

U Bugarskoj, Srbiji i na Kipru uhapšeno je više lica zbog prevara sa kriptovalutama, saopštio je danas Evropol.

Kako je navedeno, ukinuti su i pozivni centri za prodaju lažnih kriptovaluta, koje su namamile nemačke žrtve da ulože više od dva miliona evra u lažne veb stranice za kripto investicije.

Pripadnici policije i pravosudni organi Bugarske, Kipra, Nemačke i Srbije, uz podršku Evropola i Evrodžasta, sproveli su združenu akciju protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su umešane u onlajn prevare u vezi sa ulaganjima.

„U okviru akcije, u sredu je uhapšeno 14 lica u Srbiji, dok 214 ispitanih lica očekuje krivično gonjenje. Pretraženo je 22 lokacije (pet u Bugarskoj, dve na Kipru, tri u Nemačkoj i 214 u Srbiji), među kojima i četiri kol centra i 11 rezidencija u Srbiji“, ističe se u saopštenju i dodaje da je ukupno zaplenjeno tri hardverska novčanika sa oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 evra u gotovini, tri vozila i elektronska oprema.

Osumnjičeni su koristili reklame na društvenim mrežama kako bi namamili žrtve na sajtove kojima su tajno upravljali kriminalci, a koji su nudili naizgled izuzetne mogućnosti ulaganja u kriptovalute, precizirano je u saopštenju.

„Žrtve, uglavnom iz Nemačke, prvo bi uložile niske, trocifrene sume. Lažna povećanja cena koja su dovela do navodno unosnog profita su ih zatim ubedila da izvrše transfere većih iznosa“, ističe se u sapštenju.

Trenutno se procenjuje da je finansijska šteta nemačkih žrtava veća od dva miliona evra, a među oštećenima su i građani Švajcarske, Australije. Pretpostavlja se da će broj neprijavljenih slučajeva verovatno biti mnogo veći, odnosno da bi nezakonita dobit koju su ostvarile kriminalne grupe, sa najmanje četiri pozivna centra u istočnoj Evropi, mogla biti u stotinama miliona evra, navodi se u saopštenju Evropola.

Ova kriminalna mreža, koja se sastoji od više različitih kriminalnih aktera koji deluju preko pozivnih centara, namamila je žrtve da ulažu velike količine novca u lažne šeme kriptovaluta.

Evropol je uspostavio Operativnu radnu grupu za podršku prekograničnoj istrazi, navodi se u saopštenju te organizacije. Evropol podržava istragu od juna 2022. godine, nakon inicijalnog zahteva Nemačke. Tokom istrage Evropol je omogućio razmenu informacija, pružio analitičku podršku i koordinirao operativne aktivnosti.

U danu kada je sprovedena akcija, Evropol je poslao dva eksperta u Bugarsku i Srbiju kako bi u realnom vremenu proveravali operativne informacije sa bazama podataka Evropola i obezbedili tragove istražiteljima na terenu.

Takođe Evrodžast je tokom akcije bio domaćin koordinacionog centra za lakšu razmenu informacija i podršku saradnji između organa uključenih u operativne aktivnosti, saopštio je Evropol.

Ostavite komentar